NJegovi birači će, po svemu sudeći, u drugom krugu odlučiti ko će biti predsednik Turske narednih godina, a veliki udeo u njihovoj odluci će upravo imati Ogan koji se još nije izjasnio koga će podržati.

Azerbejdžanski koreni

Rođen je prvog septembra u istočnoj Anadoliji u gradu Igdiru koji je pretežno naseljen Kurdima i Azerbejdžancima. Diplomirao je u oblasti menadžmenta u Istanbulu da bi se ubrzo preselio u Baku gde je bio zamenik dekana, ali se 2000. godine vratio u Tursku.

Foto: Tanjug/AP

 

Doktorat u Rusiji i politička karijera

Doktorirao je na Moskovskom državnom institutu međunarodnih odnosa koji je pod pokroviteljstvo Ministarstva inostranih poslova Rusije. Političku karijeru je započeo u Nacionalističkom pokretu pomoću kojeg je došao do poslaničkog mesta u skupštini.

Partija nacionalističkog pokreta je bila blizak saveznik aktuelnom predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu, a on se protivio tom paktu. Zbog bliskih odnosa njegove stranke i Erdogana je on ubrzo i napustio Partiju nacionalističkog pokreta. Na ovim izborima se pojavio kao nezavisni kandidat.

Dva puta izbačen iz stranke

Foto: Tanjug/AP

 

Nakon 2015. godine je Partija nacionalističkog pokreta ušla u savez sa Redžepom Tajipom Erdoganom, ali i do sukoba unutar partije. Dva puta je Ogan zbog ovoga bio izbačen iz partije zbog navodnih "antipartijskih stavova". Prvi put je izbačen u avgustu iste godine, ali je uz pomoć tužbe vraćen u partiju, samo da bi bio ponovo izbačen već u novembru te 2015.

Vratio se u partijski aparat 2016. godine da bi konačno i napustio stranku 2017. godine. Te godine je organizovao unutarpartijsko protivljenje republičkom referendumu koji bi promenio parlamentarni model u predsednički sistem. Zbog ovoga je i došlo do konačnog razlaza sa partijom.

Koga će podržati Ogan?

Foto: Tanjug/AP

 

Sinan Ogan se nije izjasnio kojem kandidatu će pružiti podršku u drugom krugu izbora. Erdogan je u prvom krugu osvojio manje od 50 odsto glasova, dok je Kiličdaroglu osvojio nešto manje od 45 odsto. Kako se čini, Sinan Ogan i njegovi birači će predstavljati tas na vagi u ovoj izbornoj trci.

- Razgovaraću sa liderima u svom savezu, ići ću da pitam svoje birače u narednih nekoliko dana. Onda ćemo doneti odluku i izvršiti svoju dužnost u narednih 14 dana - rekao je Ogan.

Foto: Tanjug/AP

 

Prepreka podrški Erdoganu bi predstavljala da je upravo zbog saveza njegove bivše partije sa Erdoganom on praktično dva puta izbačen iz svoje stranke. Grčevito se protivio i na kraju je partiju zbog toga i napustio.

Foto: Tanjug/AP

 

Sa druge strane, oponent Erdoganu je Kiličdaroglu koji je levičar. U ovom pogledu, postoji velika ideološka diskrepanca između trećeplasiranog i drugoplasiranog. Postavlja se pitanje, da li su birači birali protiv Erdogana ili im je Sinan Ogan bio ideološki najpribližniji.