Из Групе за очување лавова рекли су је да је он "најстарији мужјак лава у нашем екосистему и вероватно у Африци". Већина лавова живи до око 13 година у дивљини.

Скоро сви лавови живе у Африци уз малу популацију у Индији, према Светској федерацији за дивље животиње.

Портпарол Кенијске службе за дивље животиње Пол Ђинаро рекао је да је лав био стар и слаб и да је одлутао у село из парка у потрази за храном.

 

 

Ђинаро није могао са сигурношћу да потврди да ли је најстарији лав у земљи, али је навео да је "веома стар".

Група "Чувари лавова" ради на очувању популације лавова у Националном парку Амбосели и из те организације наводе да је крај суше "обично обележен порастом сукоба између људи и лавова јер постаје теже ловити".

- Услед велике глади, лавови често угрожавају и убијају стоку - објаснили су из Групе.

Додају да је убиство лава Лункита била "тешка ситуација за обе стране, и за народ и за лава", док животињу хвале као "симбол отпорности и суживота".

 

 

Паула Кахумбу, заштитник дивљих животиња и главни извршни директор WildlifeDirect-а, рекла је да је сазнање о убиству лава болно, и позвала на мере за заштиту дивљих животиња у земљи.

- Ово је преломна тачка у сукобу између људи и дивљих животиња и морамо да учинимо више као држава да очувамо лавове, који се суочавају са изумирањем - рекла је Кахумбу за Би-Би-Си.

Просечан животни век лава је око 13 година у дивљини, иако у заточеништву могу да живе много дуже.

(Би-Би-Си)

БОНУС ВИДЕО: