Током крунисања краља Чарлса III видеће се древне инсигније и најсјајнији драгуљи, а ти предмети, осим што приказују раскош краљевске породице, имају симболичну и физичку везу с прошлошћу.

Две круне

Круна светог Едварда, најважнија међу краљевским крунама, биће стављена на главу Чарлса III током церемоније и то ће бити једини пут да ће је носити.

Користи се само за крунисања и последњи пут ју је носила Чарлсова мајка, краљица Елизабета II, током свог устоличења 1953.

Круна је израђена од 22-каратног злата за крунисање имењака новог краља, Чарлса ИИ, одржану 1661. године. Украшена је полудрагим камењем попут рубина, аметиста и сафира. Има четири лука, четири крста и љиљана. Обрубљена је крзном хермелина.

 

 

- То је заиста драгоцени симбол ауторитета монархије - рекао је Еди Левијан, шеф славне истоимене продавнице драгуља, за агенцију Франце Прессе.

- Многи су акумулирали велика богатства и покушавају да купе најбоље што постоји - рекао је Левијан. - Али ни они никада не могу да дођу до овог квалитета рубина и сафира - наставио је драгуљар.

Круна, недавно прилагођена величини Чарлсове главе, тешка је више од два килограма.

Фото: Танјуг/АП

 

Краљ ће на крају свечаности носити и империјалну државну круну која је последњи пут виђена у септембру прошле године на сахрани краљице Елизабете ИИ. Израђена 1937. за крунисању краља Џорџа ВИ, Елизабетиног оца, она се користи и током говора на отварању нових сазива парламената. Тешка је 1.06 килограма, висока је 31.5 центиметара, има 2.868 дијаманата, 17 сафира, 11 смарагда, 269 бисера и четири рубина.

Фото: Танјуг/АП

 

На тој круни је и дијамант Цуллинан II, други највећи камен изрезан из дијаманта Цуллинан, за који се тврди да је највећи дијамант икад пронађен.

Круна краљице Марије

Краљица супруга Камила носиће круну краљице Марије, украшену с 2.200 дијаманата.

Краљица Марија, супруга Џорџа V, дала је да се изради за своје крунисање 1911. године. Палата је објавила да је она имала мање промене како би одговарала Камилином стилу и била у помен недавно преминулој Елизабети II.

Фото: Танјуг/АП

 

Тако је у њу уметнуто још неколико дијаманата, попут Cullinan III, IV и V из Елизабетине личне збирке. Краљица је често знала да их носи као брошеве.

Контроверзни дијамант Кох-и-Ноор, који је Британска источноиндијска компанија запленила 1849, више се не налази на тој круни.

- То је мудар избор - рекао је Левијан, чији су преци чували Кох-и-Ноор док је био у поседу персијског шаха.

Фото: Танјуг/АП

 

Фото: Танјуг/АП

 

Две кочије

Чарлс и Камила ће се од Бакингемске палате до Вестминстерске опатије кретати краћим путем од Елизабете II на свом крунисању 1953. године.

Тек на повратку ће се возити у Златној државној кочији, израђеној 1762. и коришћеној на свим крунисањима од 1831. године. Елизабета се жалила на неудобност те кочије након свог крунисања, описавши искуство "ужасним".

Она је тешка четири тоне, висока је 3,6 метара и дугачка седам метара. Вуче је осам коња, а због своје тежине и старости креће се тек брзином људског хода.

- Ако идете иза ње, можете чути како шкрипи - рекао је Мартин Оатс, задужен за одржавање кочија у Краљевским ергелама.

На путовању према опатији Чарлс и Камила ће се возити у модернијој и удобнијој кочији израђеној за краљичин дијамантни јубилеј. Она је произведена у Аустралији, а Елизабета ју је први пут користила 2014. године.

Реч је о најновијој, климатизованој кочији краљевске породице, која има електричне подизаче прозора, а климање спречава шест хидрауличких стабилизатора.

 

 

Жезла и кугле

Неколико жезла оснажиће симболичку важност догађаја. Најпознатије од њих је жезло с крстом, које представља монархову световну моћ и добро управљање. На врху тог жезла је Cullinan I, највећи изрезани безбојни дијамант на свету.

Чарлс ће држати и златну краљевску јабуку украшену дијамантима, смарагдима, рубинима, сафирима и бисерима, с аметистом и крстом.

Фото: Танјуг/АП

 

Велшки крст

На церемонији ће бити и сребрни крст, који садржи комадиће дрвета за које Ватикан тврди да су били на Правом крсту, оном на којем је разапет Исус Христ. Краљевској породици је те комадиће даровао папа Фрањо.

Крунидбени престо

Израђено за краља Едварда И 1300. године, за овај два метра висок престо од храста верује се да је најстарији комад намештаја у Уједињеном Краљевству.

Фото: Танјуг/АП

 

Под њим се налази такозвани Камен судбине, древни симбол шкотске монархије који је Едвард I запленио 1296. године. Тај камен враћен је у Единбург 1996, али сад је поново привремено у Лондону како би се користио у церемонији, преноси нет.хр

Фото: Танјуг/АП

 

БОНУС ВИДЕО:

ДЕМОНСТРАЦИЈА СНАГЕ И КООРДИНАЦИЈЕ: Погледајте тачку кинеског акробате на бамбусовом стаблу

(Информер)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".