До данас је прикупљено 8.500 комада различитог наоружања, 784 минскоексплозивног средства, значи бомбе и зоље, 398.450 комада муниције разноврсног калибра. Министарство унутрашњих послова Србије је у среду 10. маја објавило важне информације за све грађане који желе да предају оружје.

Где и када могу да предам оружје?

"Грађани могу да предају своје нерегистровано оружје у свим полицијски станицама широм земље сваког дана од 7 до 19 сати, од 8. маја до 8. јуна".

Да ли морам да оставим своје податке приликом предаје оружја?"

Не, грађани могу да предају своје оружје без давања личних података".

Које оружје могу да предам?

"Грађани могу предати све категорије оружје, њихове делове и муницију. Такође, грађани могу да предају и експлозивне направе и средства, као што су бомбе".

Да ли оружје може да се преда само у полицијској станици?

"Не. Грађани могу да контактирају са полицијском станицом и затраже да стручна лица дођу на адресу на којој се оружје налази, како би га преузела на адекватан начин. Ово је посебно важно ако грађани поседују експлозивне направе, бомбе и експлозивну муницију".

Да ли могу да предам и регистровано оружје?

"Да. Грађани могу да предају и своје регистровано оружје уколико то желе".

Да ли ћу сносити последице уколико предам нерегистровано оружје?

"Не. Грађанима који предају своје нерегистровано оружје неће бити изречена било каква казнена мера. Додатно, питања о пореклу оружја неће бити постављена".

Како да безбедно пренесем оружје до полицијске станице?

"Уколико нисте сигурни који је безбедан начин за пренос оружја или експлозивних направа, најбоље је да позовете полицијску станицу која ће послати стручна лица која ће преузети оружје. Ово је посебно важно уколико поседујете оружје, бомбе или направе које могу да експлодирају на јавном месту, начине велику штету и угрозе здравље и животе људи".

Шта се постиже тиме што ћу предати своје оружје?

"Предајом оружја доприносите већој безбедности заједнице у којој живите и њених грађана. Такође, смањујете ризики од настанка последица које држање нерегистрованог оружја носи са собом".

(Мондо)

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".