Пред нама је свакако узбудљиво полуфинално вече. За сада је бар пет земаља осигурало пролазност на овом такмичењу. 

Може се рећи да су међу њима Шпанија, Француска, Велика Британија, Немачка и Италија увек у финалу - међутим, не ради се о квалитету песама, већ због правила такмичења. 

До 2000. године у овој групи су биле четири земље, а након што се Италија вратила на Еуросонг после 14-годишње паузе, називају се Биг Фиве и оне су највећи финансијски сарадници ЕБУ-а, Европске радиодифузне уније, који организује такмичење.

Међу њима пласирала се и Украјина. Она је трећа према кладионицама. 

Фото: Прринтскрин/Јутјуб/Eurovision Song Contest

 

 

Она је на трећем месту, одмах испод Шведске и Финске. Требала је бити домаћин ове године, али због ратног стања није. 

Од осталих земаља које иду директно у финале, Француска је заузела четврто место на кладионицама, Шпанија пето, Италија осмо, а Велика Британија девето. Србија је тренутно на 17. месту на кладионицама.

Фаворит од свих држава је Француска. 
На страници Wиwиблоггс.цом, која је специјализована за Еуросонг и евровизијске догађаје, осванула је анкета у којој фанови изјашњавају ко од Биг 5 земаља има најбољу песму, судећи по генералним пробама. У анкети није издвојена Велика Британија јер због техничких проблема нису могли да објаве снимак генералне пробе своје представнице Мае Малер.

Фанови Еуросонга највише су гласова (35.59%) дали Француској. На другом месту нашла се Немачка (23.95% гласова), а на трећем Шпанија (19.85% гласова). Четврто место је заузела Италија (12.27% гласова), а пето Украјина (8.34% гласова).

БОНУС ВИДЕО: