Испод наслага морског муља откривени су остаци пута који је, како научници претпостављају, повезивао потопљено праисторијско насеље хварске културе са обалом острва Корчуле.

Реч је о пажљиво сложеним каменим плочама које су биле део четири метра широког пута.

Овај пут је вештачки створено острво повезивао са обалом објашњавају на Универзитету у Задру.

 

 

Радиокарбонском анализом очуваног дрвета пронађеног у последњој археолошкој кампањи, утврђено је да читаво насеље датира из периода око 4.900. године пре нове ере. Овим путем су људи ишли пре скоро 7.000 година, наводи се у саопштењу Универзитета  у Задру.

У исто време археолози на другој страни острва Корчуле, истражују земљиште у близини увале Градина код Веле Луке.

Руководилац истраживања Игор Борзић уочио је чудне структуре у мору залива, а археолошки тим ронећи на локалитету Солине прегледао је централни део увале Градина. Утврђено је да на дубинама од четири до пет метара, постоји насеље готово идентично оном у Солинама, наводи се у саопштењу.

На локалитету су пронађени неолитски артефакти попут кремених сечива, камених секира и фрагмената млинског камена. Истраживање су водили Мате Парица са Универзитета  у Задру,  као и Домагој Перкић (Музеји Дубровника), Иван Шута и Ведран Катавић (Музеј града Каштела), Катарина Батур (Свеучилиште у Задру), Марта Калебота (Музеј града Корчуле), Едуард Висковић (Кантхарос), уз асистенцију Далибора Ћосовића из Ронилачког центра "Лумбарда Блу".

(Индекс.хр)

БОНУС ВИДЕО: