Ispod naslaga morskog mulja otkriveni su ostaci puta koji je, kako naučnici pretpostavljaju, povezivao potopljeno praistorijsko naselje hvarske kulture sa obalom ostrva Korčule.

Reč je o pažljivo složenim kamenim pločama koje su bile deo četiri metra širokog puta.

Ovaj put je veštački stvoreno ostrvo povezivao sa obalom objašnjavaju na Univerzitetu u Zadru.

 

 

Radiokarbonskom analizom očuvanog drveta pronađenog u poslednjoj arheološkoj kampanji, utvrđeno je da čitavo naselje datira iz perioda oko 4.900. godine pre nove ere. Ovim putem su ljudi išli pre skoro 7.000 godina, navodi se u saopštenju Univerziteta  u Zadru.

U isto vreme arheolozi na drugoj strani ostrva Korčule, istražuju zemljište u blizini uvale Gradina kod Vele Luke.

Rukovodilac istraživanja Igor Borzić uočio je čudne strukture u moru zaliva, a arheološki tim roneći na lokalitetu Soline pregledao je centralni deo uvale Gradina. Utvrđeno je da na dubinama od četiri do pet metara, postoji naselje gotovo identično onom u Solinama, navodi se u saopštenju.

Na lokalitetu su pronađeni neolitski artefakti poput kremenih sečiva, kamenih sekira i fragmenata mlinskog kamena. Istraživanje su vodili Mate Parica sa Univerziteta  u Zadru,  kao i Domagoj Perkić (Muzeji Dubrovnika), Ivan Šuta i Vedran Katavić (Muzej grada Kaštela), Katarina Batur (Sveučilište u Zadru), Marta Kalebota (Muzej grada Korčule), Eduard Visković (Kantharos), uz asistenciju Dalibora Ćosovića iz Ronilačkog centra "Lumbarda Blu".

(Indeks.hr)

BONUS VIDEO: