Оловни печат из друге половине 12. века откупљен је од аукцијске куће "Artemide aste" из Сан Марина, саопштио је Историјски музеј Србије. Печат је тежак 21 грам и има 35 милиметара у пречнику.

Историјски музеј Србије ће у наредном периоду, након што печат буде донет у Србију, одржати конференцију за медије на којој ће представити овај значајан културно-историјски предмет и упознати јавност са детаљима његовог откупа. 

Миомир Кораћ, археолог, рекао је недавно у Јутарњем програму РТС-а да је, иако је почетна цена била хиљаду евра, вредност тог печата непроцењива.

- То за мене нема цену јер је то нешто што говори, што се ишчитава, можемо да сазнамо о том времену, сви ти подаци су нам драгоцени. Народни музеј има један или два примерка, али примерак који је изложен у Народном музеју је различит, има натпис у четири реда, овде је у шест редова - рекао је Кораћ.

 

 

Стефан Немања је био родоначелник светородне династије која је владала Србијом пуна два века, од 1166. до 1371. године. Ујединитељ је српских земаља од Зетског приморја до Поморавља. Поставио је темеље самосталног политичког, привредног и културног развоја земље, а његовом заслугом Србија је стекла равноправно место у заједници хришћанских народа Европе.

(РТС)

БОНУС ВИДЕО: