На малим екранима милиони људи широм света гледали су јуче његово крунисање.

Надбискуп Кентерберија Џастин Велби ставио је Чарлсу на главу круну Светог Едварда чиме је пред готово 2.300 званица обављено крунисање приређено осам месеци од када је Чарлс проглашен за краља.

Круна је тешка више од два килоограма, коришћена за сва крунисања од 1661. године.

Фото: Профимедиа

 

Краљ је као принц неколико пута боравио у Србији, а последњи пут 2016. године. Боравио је у Београду, Србији, а посетио је манастир Ковиљ.

Краљевски пар је тада од градоначелника Новог Сада на поклон добио реплику "Душановог законика", првог српског законика, која има велику историјску и културну вредност, док им је тадашњи заменик градоначелника Борко Илић уручио поклон у виду макете Петроварадинског сата који је јединствен по томе што његова мала казаљка показује минуте, а велика сате.

Фото: В. Данилов

 

Илић је тада подсетио да је приликом прве посете Новом Саду, 1978. године принц Чарлс био импресиониран и знатижељан због специфичности Петроварадинског сата, због чега су му Новосађани сада поклонили макету тог сата.

Поклони су завршили у његовој библиотеци.

Краљ Чарлс је од својих прихода дао је 650.000 фунти, за обнову манастира Хиландар на Светој Гори, а и организовао је у лето 2011. на краљевском имању Хајгроу у Великој Британији пријем за обнову Хиландара. Он два пута годишње посећује Свету гору, где проводи неколико дана у монашкој келији без конфора краљевског живота, бавећи се медитацијом и сликарством.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО: