Na malim ekranima milioni ljudi širom sveta gledali su juče njegovo krunisanje.

Nadbiskup Kenterberija DŽastin Velbi stavio je Čarlsu na glavu krunu Svetog Edvarda čime je pred gotovo 2.300 zvanica obavljeno krunisanje priređeno osam meseci od kada je Čarls proglašen za kralja.

Kruna je teška više od dva kiloograma, korišćena za sva krunisanja od 1661. godine.

Foto: Profimedia

 

Kralj je kao princ nekoliko puta boravio u Srbiji, a poslednji put 2016. godine. Boravio je u Beogradu, Srbiji, a posetio je manastir Kovilj.

Kraljevski par je tada od gradonačelnika Novog Sada na poklon dobio repliku "Dušanovog zakonika", prvog srpskog zakonika, koja ima veliku istorijsku i kulturnu vrednost, dok im je tadašnji zamenik gradonačelnika Borko Ilić uručio poklon u vidu makete Petrovaradinskog sata koji je jedinstven po tome što njegova mala kazaljka pokazuje minute, a velika sate.

Foto: V. Danilov

 

Ilić je tada podsetio da je prilikom prve posete Novom Sadu, 1978. godine princ Čarls bio impresioniran i znatiželjan zbog specifičnosti Petrovaradinskog sata, zbog čega su mu Novosađani sada poklonili maketu tog sata.

Pokloni su završili u njegovoj biblioteci.

Kralj Čarls je od svojih prihoda dao je 650.000 funti, za obnovu manastira Hilandar na Svetoj Gori, a i organizovao je u leto 2011. na kraljevskom imanju Hajgrou u Velikoj Britaniji prijem za obnovu Hilandara. On dva puta godišnje posećuje Svetu goru, gde provodi nekoliko dana u monaškoj keliji bez konfora kraljevskog života, baveći se meditacijom i slikarstvom.

(Kurir)

BONUS VIDEO: