Покренута је званична кампања за Баједновом реизбор. 

Бајден је на свом Твитер профилу поделио предизборни троминутни снимак који почиње речју "слобода".

У овом видеу, актуелни шеф државе наводи ће права на абортус, одбрана демократије, права гласа и мрежа социјалне заштите бити међу најважнијим питањима на гласању 2024. године.

Бајден истиче да ће бирачи одлучивати о томе хоће ли следећој генерацији оставити, како он каже, више или мање слободе и више или мање права. 

- Свака генерација Американаца се суочила са тренутком када је морала да брани демократију, да се залаже за наше личне слободе и да се заложи за наше право гласа и наша грађанска права. Ово је наше - рекао је Бајден у свом снимку.

 

 

Он се у једном тренутку осврнуо и на 2020. годину и тадашњу предизборну поруку која је тврдила да су Американци "у борби за душу своје нације". Након тога, представио је и званични слоган за изборе заказане за наредну годину. Бајденова парола гласи: "Хајде да завршимо посао".

Према првим информацијама, актуелна потпредседница Камала Харис наставиће да обавља своју дужност. Подсетимо, она је 2020. године постала прва жена потпредседница и највиша жена званичник у историји САД.

Фото: Танјуг/АП

 

Према писању британског "Гардијана", амерички "пејзаж" се значајно променио од Бајденове кампање пре четири године. Земља се и даље бори са последицама пандемије која је однела више од милион живота у САД и са високом инфлацијом, која, иако није историјски максимум, и је даље болна за потрошаче.

Американци су и даље дубоко подељени, згрожени губитком федералних права на абортус, масовним пуцњавама које се скоро сваке недеље одржавају и погоршањем климатских катастрофа.

БОНУС ВИДЕО:

БУГАРИ НЕ ЖЕЛЕ НАТО: На протестима у Софији тражи се војна неутралност и мир у Украјини

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".