Висећи "кавези за бебе" ушли су у моду након што су измишљени 1922. године, али њихово порекло је у књизи из 1884. "Брига и храњење деце" коју је написао др Лутер Емет Холт.

У својој књизи, Емет пажљиво описује како бебе треба "проветравати".

- Свеж ваздух је неопходан за обнављање и пречишћавање крви, а то је једнако неопходно за здравље и раст као и правилна храна. Апетит се побољшава, варење је боље, образи постају црвени, виде се сви знаци здравља.

У суштини, мислило се да је ово део процеса да се бебе ојачају, и да их учине способнијим да издрже обичне прехладе. Веровало се да би излагање беба ниским температурама - и напољу и кроз купање у хладној води - обезбедило одређени имунитет за добијање мањих болести.

 

Док су лекари попут др Лутера Емета Холта саветовали једноставно постављање корпе за бебе близу отвореног прозора, неки родитељи су отишли корак даље. Еленор Рузвелт, која по сопственом признању "није знала апсолутно ништа о руковању или храњењу бебе", купила је жичани кавез за кокошке након рођења своје ћерке Ане.

Окачила га је кроз прозор свог стана у Њујорку и ставила Ану унутра да одспава - све док забринути комшија није запретио да ће је пријавити властима.

Први комерцијални патент за кавез за бебе поднела је 1922. Ема Рид из Спокена у Вашингтону. Кавези су постали популарни у Лондону 1930-их међу становницима станова без приступа двориштима.

Није сасвим јасно када је тачно популарност кавеза за бебе почела да опада, али је то вероватно имало везе са растућом забринутошћу за безбедност деце у другој половини 20. века.

БОНУС ВИДЕО: