Описивао ју је као заносну плавушу са анђеоским гласом, а ни она није била равнодушна на удварање младог дворског музичара.

Жанет д'Хонрат и Лудвиг ван Бетовен су били вршњаци, а њихова љубав је брзо планула, била је искрена, жестока, али и кратка.

Уз благослов родитеља и подршку окружења, Жанет се удала за богатијег и угледнијег племића, гардијског капетана Карла фон Грета. Очајни бетовен је био сломљен када је чуо да је његова љубав отишла на југ Аустроугарског царства, у Војводину.

Фото: Бојан Бабић

 

Капетан је добио прекоманду на саму границу и смештај у Голубинцима у дворцу Шлос. Поштар је, ипак, имао пуне руке посла.

Из Беча у Голубинце и обрнуто су кренуле преписке, а само одабране и одане поштоноше су преносиле ове преписке од Срема до Беча. Своја љубавна писма су ретко потписивали због страха да не падну у погрешне руке. Обимна колекција се налази у Бетовеновом музеју у Аустријској престоници.

Временом је преписка престала и замрла, а страст се временом охладила. Жанет је кренула својим, а Бетовен својим путем.

Фото: Бојан Бабић

 

Ипак, једно писмо је сачувано и у њему Жанет описује и црта пут до Голубинаца и дворца Шлос. Верује се да је управо том линијом и кренуо Бетовен, макар једном, тајно, како би посетио своју никад прежаљену драгу.

БОНУС ВИДЕО:

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".