Валентина Васиљева ушла је у Гинисову књигу рекорда као мајка која је родила највише деце на свету, чак 69!

Валентина је била прва жена Фјодора Васиљева. Овај руски брачни пар је живео у Русији, у месту Шуји, у првој половини 1700-их. Током својих 75 година живота, Валентина је успела да изроди 69 деце као резултат 27 трудноћа (16 сетова близанаца, седам тројки и четири четворке).

Нажалост, двоје близанаца је умрло у детињству, остављајући Валентину са 67 преживеле деце. На основу ових података, ова жена држи Гинисову књигу рекорда за највећи број деце рођене од једне мајке.

Најплоднији пар у историји

О Валентинином животу се не зна много, осим што је родила 69 деце, живела у време Руског царства и феудалног друштва.

Пошто је живот сељака у Русији био изузетно суров, породице су тежиле ка томе да буду што бројније. Међутим, чак и по тадашњим стандардима, породица Васиљев је била веома велика.

Валентина је у трудноћи провела невероватних 18 година свог живота. Имена њене деце нестала су из историје углавном због тога што породична евиденција није била или проверена или тачна.

Иако и даље постоје нека неслагања око стварног броја деце коју је ова жена родила, њена плодна материца и даље је позната по томе што је родила шокантан број беба.

Њен муж, Фјодор Васиљев је са другом женом имао шест парова близанаца и два пара тројки односно имао је 87 биолошке деце током свог живота.

Контроверзе око тврдњи

Први објављен извештај о Фјодоровој деци датира из 1783. године, када се појавио у издању "Тхе Гентлеман'с Магазине". У њему је наведено да су извештаји, "ма колико било запањујуће, поуздани су, јер су стигли директно од енглеског трговца у Санкт Петербургу његовим рођацима у Енглеској, који су додали да ће сељак бити представљен царици".

Извештаји су потврђени у коментару Ивана Никича Болтина из 1788. и поново 1834. у књизи Александра Павловича Башутског.

Други извори су остали скептични у погледу аутентичности ових тврдњи. На пример, у чланку Џулије Бел из 1933. године, он се позива на књигу из 1970. у којој се наводе тврдње о деци Васиљев, али је она опрезно проучавала те тврдње. Написала је да је случај пријавио Тхе Ланцет 1878. године као део чланка о проучавању близанаца. У овом чланку се наводи да је Француска академија наука покушала да провери тврдње о деци Васиљев, али је обавештена да, "Свака истрага је била сувишна, да чланови породице и даље живе у Москви и да су били предмет услуга Владе".

Многи други критичари су довели у питање тврдње засноване на недостатку модерне науке у 17. веку, што би било којој жени невероватно тешко да роди толико деце. Гинисова књига светских рекорда, међутим, наставља да брани рекорд, наводећи да постоји могућност да је жена можда имала хипер овулацију у једном циклусу или да је имала ретку способност да ослободи више јајних ћелија.

(Блиц жена)