Viseći "kavezi za bebe" ušli su u modu nakon što su izmišljeni 1922. godine, ali njihovo poreklo je u knjizi iz 1884. "Briga i hranjenje dece" koju je napisao dr Luter Emet Holt.

U svojoj knjizi, Emet pažljivo opisuje kako bebe treba "provetravati".

- Svež vazduh je neophodan za obnavljanje i prečišćavanje krvi, a to je jednako neophodno za zdravlje i rast kao i pravilna hrana. Apetit se poboljšava, varenje je bolje, obrazi postaju crveni, vide se svi znaci zdravlja.

U suštini, mislilo se da je ovo deo procesa da se bebe ojačaju, i da ih učine sposobnijim da izdrže obične prehlade. Verovalo se da bi izlaganje beba niskim temperaturama - i napolju i kroz kupanje u hladnoj vodi - obezbedilo određeni imunitet za dobijanje manjih bolesti.

 

Dok su lekari poput dr Lutera Emeta Holta savetovali jednostavno postavljanje korpe za bebe blizu otvorenog prozora, neki roditelji su otišli korak dalje. Elenor Ruzvelt, koja po sopstvenom priznanju "nije znala apsolutno ništa o rukovanju ili hranjenju bebe", kupila je žičani kavez za kokoške nakon rođenja svoje ćerke Ane.

Okačila ga je kroz prozor svog stana u NJujorku i stavila Anu unutra da odspava - sve dok zabrinuti komšija nije zapretio da će je prijaviti vlastima.

Prvi komercijalni patent za kavez za bebe podnela je 1922. Ema Rid iz Spokena u Vašingtonu. Kavezi su postali popularni u Londonu 1930-ih među stanovnicima stanova bez pristupa dvorištima.

Nije sasvim jasno kada je tačno popularnost kaveza za bebe počela da opada, ali je to verovatno imalo veze sa rastućom zabrinutošću za bezbednost dece u drugoj polovini 20. veka.

BONUS VIDEO: