Francuska političarka i nekadašnja predsednica Nacionalnog saveza Marin Le Pen popularnija je od aktuelnog predsednika Emanuela Makrona, pokazuju rezultati najnovijeg istraživanja organizacije "Ifop".

Na pitanje - kog političara preferiraju od njih dvoje, 47 odsto ispitanika odgovorilo je - Le Pen, dok je Makrona izabralo 42 odsto njih.

Le Penova je popularnija među ženama, pošto je 52 odsto njih izabralo nekadašnju predsedničku kandidatkinju naspram Makronovih 41 odsto.

Među glasačima levičarske koalicije NUPES, većina glasača Komunista i nekadašnjeg predsedničkog kandidata Žan Lika Melanšona preferira Marin Le Pen, dok se glasačima Socijalista i Zelenih više dopada Makron.

Makron je Le Penovu dva puta savladao u drugom krugu predsedničkih izbora, 2017. i 2022. godine. Sledeći predsednički izbori zakazani su za 2027. godinu, a Makron na njima ne može da se kandiduje pošto francuski ustav predsednike ograničava na dva mandata.

Druga "Ifopova" anketa sprovedena sredinom aprila pokazala je da 76 odsto Francuza nema poverenja u aktuelnog predsednika.

BONUS VIDEO: