Ради се о два дрвена комадића, дужине пет и 10 милиметара, за које се тврди да су узети са крста на којем је Исус разапет, и преноси Тајмс.

Како се наводи, Ватикан верује да су то аутентични делови "правог крста" који се користио приликом Исусовог распећа испред врата Јерусалима пре више од 2.000 година.

Фрагменти тог крста су уграђени у новонаправљени сребрни крст назван "Крст Велса" (Cross of Wales), који је направљен од рециклираних полуга из Краљевске ковнице, постављен на штап од дрвета.

На крсту су исписане речи Светог Давида на велшком, преведене као: "Будите радосни. Задржи веру. Радите мале ствари".

Англикански надбискуп Велса, Ендру Џон, који ће данас благословити крст у Ландудну, рекао је да је одушевљен што ће се делови крста користити на церемонији крунисања.

Он је додао да је то симбол краљеве наклоности према Велсу и да је "изузетно значајан" папски поклон показао да је краљ "наишао на наклоност Ватикана" и да је уживао у "веома добрим односима" с папом Фрањом.

Фото: Профимедиа

 

- То је изузетно значајно. Изузетна је ствар што је краљ успео да придобије наклоност Ватикана и као резултат тог врло доброг односа, папа Фрања је пристао да поклони ове мале делове светог крста - рекао је он.

Фото: АП

 

Како се наводи, поклон долази скоро 500 година након што је папа Павле III екскомуницирао енглеског краља Хенрија VIII.

Краљ Чарлс III је папа Фрању први пут срео 2017. и поново 2019. године.

О аутентичности реликвија са Исусовог крста расправљало се вековима, тачније, не постоје библијски извештаји о спасавању крста са брда на Голготи, али легенда каже да га је ископала Света Јелена, мајка римског цара Константина I, током ходочашћа у Свету земљу 326. године. Цркве широм хришћанског света убрзо су тврдиле да поседују фрагменте, који су постали жариште поштовања и ходочашћа.

Након крунисања крст ће бити пронет кроз англиканске и католичке цркве у Велсу.

БОНУС ВИДЕО:

ХИЉАДЕ ФРАНЦУЗА НА УЛИЦАМА И ТРГОВИМА: Протести у Паризу против реформе пензионог система

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".