Сирене су накратко зауставиле живот у израелским градовима - пешаци су стајали у месту, док су се аутомобили и аутобуси заустављали на ауто-путевима, а возачи излазили на коловоз погнутих глава.

Људи су стајали у својим домовима, на балконима и на радним местима. Ресторани и кафићи су затворени. Телевизије и радио-станице емитују програме на тему Холокауста.

Одмах након сирена, званична државна церемонија обележавања Дана сећања на мученике и хероје Холокауста одржана је у Меморијалном центру "Јад Вашем" у Јерусалиму.

Церемонији су присуствовали председник Израела Исак Херцог, премијер Бенјамин Нетанјаху и председник Кнесета Амир Охана, а на споменик страдалима положени су венци.

Стотине мањих свечаности биће одржано током дана у зградама општина, школама и меморијалним центрима широм земље.

Годишње обележавање сећања на Холокауст један је од најмрачнијих дана у израелском календару, којим се обележава годишњица устанка у Варшавском гету 1943. године, а који се сматра симболом јеврејског отпора нацизму.

Овогодишњи Дан сећања одржава се усред растућих тензија и масовних протеста у Израелу због владиног непопуларног плана да реформише правосуђе.

Председник Израела Исак Херцог позвао је грађане на јединство и мир током Дана сећања и предстојећег Дана независности Израела.

(Тајмс оф Израел)

БОНУС ВИДЕО: