Благодатни огањ је сишао у Јерусалиму у храму Гроба Господњег. Патријарх Јерусалимски Теофил Трећи је изашао из Кувуклије, у којој се молио за снисходљивост огња, и поделио га људима у храму.

Свечаној церемонији данас је присуствовао знатно мањи број људи, јер је израелска полиција, као што је и било најављено, смањила број верника којима је данас, на Велику суботу, било дозвољено присуство.

Према наводима израелске полиције, број верника ове године сведен је свега на 1.800 људи. 

Поређења ради, претходних година број особа који је могао да присуствује церемонији износио је 10.000. Нове мере, како је речено, донете су због безбедности православаца, као и муслимана и Јевреја који тог дана прослављају своје празнике.

И раније је било "право чудо" ући у цркву у Јерусалиму на Велику суботу, а овога пута је тај подвиг био кудикамо тежи.

Колико је тешко присуствовати силаску Благодатног огња сведочи и певач Никола Роквић који је лани био на том светом месту. Он је снимак од прошле године поделио и ове на Инстаграму и још једном напоменуо да је "чудо како је уопште присуствовао" том догађају. 

 

 

- Силазак Благодатног огња у Јерусалиму на сваку Велику суботу! Молитвом православног патријарха сваке године на Велику суботу се спусти Благодатни огањ, који пар минута нема особину обичне ватре и не пече… Велика благодат и радост! Величанствен догађај ком сам присуствовао прошле године… Чудесно је било како смо у опште и успели да уђемо у цркву… Другом приликом ћу вам испричати тај догађај!!! РАДУЈМО СЕ!!!