Како каже, не само да је упознао патријарха Павла, већ су га и његови родитељи знали из периода када је био владика рашко-призренски.

- У нашем селу постоји црква Света недеља и он је седамдесетих година долазио неколико пута у време Сабора. Моји покојни деда и баба су чували цркву четрдесет година. И сећам се да су сви свештеници који су долазили у цркву тада да обаве службу, деда их је звао кући на ручак. Тако је и патријарх Павле, а тадашњи владика два пута био. Његову благост не могу никада заборавити - присећа се Стојановић.

Он истиче да је то највећа част која је могла да се деси њему и његовој породици.

Фото: фотодокументација Новости

 

 

- Био сам шести или седми разред седамдесетих година. Црква је била тотално у другом плану, чак су и забрањивали да се иде у цркву. Сећам се као да је јуче било када су владику два млада Албанца од 18 и 20 година из Призрена, која су се опкладила да један сме да га ухвати и да му опали шамар. То се десило усред дана у центру Призрена. Владика је био до поште да заврши неке послове и када се враћао, младић га је ухватио за браду, два три пута лево-десно и опалио му је два шамара - прича Стојановић.

- Павле, какав је увек био, само се повукао, погледао га и није хтео да реагује, већ је отишао до Богословије и никоме није то хтео да каже. Неко је видео и одмах пријавио МУП-у, који је пријавио Савезном СУП-у. Савезно извршно веће је хитно реаговало да се похапсе сви ти младићи, јер је ипак повређен човек који представља СПЦ - прича Стојановић.

Фото: Јутјуб принтскрин/Kopernikus RTV Jagodina

 

 

Ухапшено је десетак младића и позван је владика Павле да их распозна, а највећи шок тек је уследио, присећа се адвокат.

- Патријарх Павле је дошао и одмах га је препознао. Ишао је од јеног до другог два, три пута и рекао да тај младић није ту. Он је два, три пута шетао поред тих младића и само је једном стао поред тог који га је ударио, погледао га право у очи и рекао: "Не, тај који ме је тукао није ту." Он му је заправо послао једну духовну поруку - кажа Стојановић.

Он је додао и да је добио специјално писмо од патријарха Павла на дан свог венчања. Како је истакао, имао је жељу да се венча у Призрену, а Павле, тадашњи владика послао је поруку свима да се угледају на адвоката и његову супругу Тању када се венчавају.

(Блиц)

БОНУС ВИДЕО: