Међутим, ретко се помиње и његова ванбрачна ћерка Јелена Јужениди.

Српски регент је током Првог светског рата боравио у Паризу, у званичној посети савезној Француској, где је стигао брзо после албанског повлачења. Управо ту упознаје Шарлот Котијар преко свог брата од стрица – кнеза Павла.

Шарлот је била из Бретање пореклом, студирала је медицину на Сорбони, а познанство са Александром није трајало дуго. Брзо се Ујединитељ вратио обавезама на фронту. Следећи пут ће се видети након рата и то као докторка Међународног Црвеног крста и краљ Срба, Хрвата и Словенаца. Тада је дошло до паљења старе искре између њих.

Фото: Википедија, Архива Новости

 

Јелена је рођена, као плод љубави Шарлот и Александра, 31. децембра 1920. године у просторијама конзулата Сједињених Америчких Држава у Београду.

Првобитно је име добила по мајци престолонаследника – Зорка.

До атентата у Марсеју, краљ Александар је водио рачуна о њој и редовно је слао новац, а после смрти је ту бригу преузео кнез Павле. Чак је и краљица Марија знала за њу, те је до окупације Француске 1940. године слала божићне поклоне.

Она је ипак била укључена у породицу, упркос томе што је била ванбрачно дете краља Александра. Била је на венчању ћерке краљевића Томислава, свог полу-брата, али и редован гост на његовом имању у Енглеској.

Фото: Википедија, Архива Новости

 

Посећивала је Југославију повремено како би на Опленцу посетила очев гроб. Све до своје смрти у Атини, 19. јануара 1998. године.