- Сваке године се подсећамо на тај догађај и треба да је тако, посебно због наших млађих генерација. Ми смо већ говорили шта се десило. То је био један уобичајен ратни дан, међутим, негде у вечерњим часовима борбена послуга којом је командовао Золтан Дани уочила је да је у нашу зон уништења ушао авион за који заиста нисмо знали да је невидљив. Тражио је дозволу за ватрено дејство коју је и добио, испаљена су два пројектила. Један је погодио крило авиона који је због тога изгубио навигацију и срушио се, а његов пилот се катапилтирао - рекао је пуковник Славиша Голубовић и додао:

- Били смо изненађени што смо баш тај авион оборили. Ми смо дошли обучени у тај рат. Те вечери кад је оборен Ф-117А истог трена је НАТО команда знала о ком се авиону ради.

Фото: Н.Скендерија/Архива Новости

 

- Они су покушали то да прикрију. Њихов портпарол Кенет Бејкон је тврдио да је авион пао из неутврђених разлога, а одлично су знали да је погођен ракетом. То је био колективан шок за њих. Могли смо да оборимо Ф-16, али не би се толико о томе причало, јер је срушен концепт да је тај авион невидљив и повучен је из оперативне употребе априла 2008. што је много рано за један такав ваздухоплов. Он се и данас помало користи за обуку америчких пилота, али то је далеко од његове праве оперативне употребе за коју је намењен.

Дани тврди да је морал војске био на веома високом нивоу.

- Код нас је морал био на високом нивоу, а поготово после овог догађаја. Након обарања Ф-117А, Добили смо нарађење да можемо да напустимо тај положај и да пређемо на суседни. Ми смо премештање за које је иначе потребно минимум два и по сата урадили за свега сат и по. Тај податак говори да су одлучност и елан наших војника, старешина и добровољаца били беспрекорни.

А 2012. године Дани се сусрео са непријатељским пилотом који је управљао авионом који је његова јединица оборила, а ево како је дошао ту идеју.

Фото: ЕПА/Д.Миловановић

 

- Ми смо снимили један документарни филм о том обарању који се зове "21 секунд" и у том филму се појавила могућност да се пронађе један аудио снимак Интервјуа тог пилота. СтавилИ смо то у документарни филм и редитељ је рекао нека иде тај аудио снимак, а да га мој син и ја коментаришемо. Мој син ме је тада изненадио питањем: Тата шта би ти урадио да се сада сретнеш са тим пилотом?" Ја сам дуго размишљао и рекао сам му: Водио бих га на пиће." Редитељ је тада викнуо: Рез! - рекао је Дани и додао:

- Некако не иде да се сретнеш са агресором који је сејао бомбе на твоју земљу и твој народ. Али касније сам размишљао. Имао сам прилике да се сретнем са патријархом Павлом. Он ми је дао једну његову књигу о хришчанству. Прочитао сам је и ту се говори о томе да праштање говори о нама, не о ономе коме праштамо. Душа која прашта се чисти и биће спашена - прича Золтан Дани и за крај додаје:

- Такође, можемо да прикажемо једну другу слику о нама, а не онакву какву су о нама приказивали, да смо ми малтене из џунгле. Мислио сам хајде да пошаљемо поруку свету да смо за компромис, разумевање, мир и да је породица оно најважније. До нашег сусрета је дошло и направили смо нови документарни филм који је добио много награда на фестивалима, поготово у Америци.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО: