Иако делује нежно и безазлено, на папир не само да можете да се посечете, него те посекотине боле више него што бисте очекивали и зарастају данима.

Ако сте се некад питали како је могуће да те ситне ранице толико боле, ево одговора.

Фото: Профимедиа

 

Један од разлога за то је чињеница да папиром обично посечемо прст. У нашим прстима се, објашњавају научници, налази највише нервних завршетака, па је осећај бола интензивнији без обзира на то што је реч о малој повреди.

- Нервне завршетке имамо по читавом телу, али на оним деловима тела који праве фине покрете и осетљиви су, као што су рецимо усне или јагодице прстију, има их више", каже др Хејли Голдбах за "Дејли мејл".

Још један разлог за бол је и то што папиром обично посечемо шаку, а шаке користимо све време што значи да се ова ситна посекотина стално поново "отвара".

Фото: Профимедиа

 

И, трећи разлог је папир. Иако делује сасвим глатко, кад бисте ивицу папира погледали под микроскопом, видели бисте да је назубљена, као тестерица, тако да ни посекотина није "чиста" већ неправилна.

Уз то, микроскопски трагови материјала од којег је направљен папир могу да заврше у раници, подстичући запаљенски процес. Због тога је важно да посекотину оперете користећи млаку воду и мало сапуна.

БОНУС ВИДЕО: