Према речима осмака најтежи тест на пробном завршном испиту је био управо овај из предмета који су сами одабрали.

Према подацима Министарства просвете највећи број ђака њих 38 одсто определио се да као трећи тест полаже тест из биологије, за географију се одлучило 29 одсто, за историју око 16 одсто, њих девет одсто се пријавило да полаже хемију као изборни предмет, док се осам процената одлучило за физику.

- У нашој школи је било мање пријављених за биологију и хемију, а ја сам се за биологију одлучио јер ми се учинило најлакше. Уплашио сам се јер смо ми прва генерација која сама бира предмет, али у суштини добро је прошло. За разлику од српског и математике овај тест ми је био најтежи, а највише сам се намучио на питању о очњацима - каже нам ученик ОШ "Дринка Павловић" и додаје:

- Није ми било јасно питање у коме је била табела, а задатак је био везан за очњаке. То нисам одговорио јер нисам знао и нисам разумео, а доста времена сам изгубио.

Друга ученица која је полагала хемију каже да је на тесту већина питања била из живота.

- На основу питања сами смо могли да закључимо шта је решење. Нисам очекивала толико теорије, врло мало је било формула. Хемија јесте тешка, али ако се довољно спремаш и ако разумеш верујем да на све можеш да одговориш. Чини ми се да су нам раствори свима били тешки, да ли се нешто раствара у поларној или неполарној вези. Олакшавајућа околност је била та што су питања била на заокруживање - прича нам ученица.

Ђацима који су полагали физику муке је задао 19. задатак у коме је потребно израчунати снагу електричне енергије.

- Колико електричне енергије потроши за 24 сата грејач чија је снага 800 волти. Мислим да је ту одговор био 19, 2, али смо се око тога баш намучили - каже нам један од ученика који је полагао физику.

Према речима осмака ни историја није била лака.

- Иако се дуго спремам за овај тест мислила сам да ће бити лакши. За свако питање сам стала и двоумила се. То што су нам били понуђени одговори у неким примерима ми није била олакшавајућа околност. Било је доста личности, ратова и битака, а врло мало година. Најтеже је било питање у коме се тражи име владара за време чије владавине је основано Народно позориште у Београду. Била су понуђена три одговора, а тачан би требало да буде Михаило Обреновић. Нисам тачно одговорила ни на питање када је настала демократија - каже нам једна ученица.

Такође, по мишљењу ученика, ни географија није била лака.

- Географија је била тежа од српског и математике, а највећи проблем су ми била места у Војводини која се баве сточарством. Тест је био на заокруживање што је бар мени било лакше јер и нешто што сам заборавио помогло ми је да се сетим.

(Курир)

БОНУС ВИДЕО: