Пиво, једно од омиљених алкохолних пића широм света постоји већ вековима. Међутим, индустријска производња је у неколико протеклих деценија доживела потпуну трансформацију стварањем нових пивара које стварају посебна и јединствена пива. 

Новинари познатог портала TheHealthy разговарали су са стручњацима у нади да ће наћи одговор на питање које пиво је најздравије. 

Пиво се углавном састоји од воде, али је богато и хранљивим материјама као што су угљени хидрати, аминокиселине, минерали, витамини и полифеноли.

Неке врсте пива могу бити боље од других, а умереност је кључна, упозоравају нутриционисти, како пише TheHealthy.

Фото: Профимедиа

 

Светла пива

Ова пива имају мање калорија и мање алкохола од обичних пива. Ово је алкохолно пиће које најмање штети вашој јетри, каже доктор за јетру.

Кисела пива

Ова пива се обично праве од бактерија које производе млечну киселину, тако да могу бити мало кисела. Ова пива имају мање калорија и алкохола, а могу да садрже и пробиотике.

Органска пива

У производњи органског пива нису коришћене хемикалије. Када упоредите друга пива са органским, органска верзија долази са мање алкохола и калорија.

Пиво без глутена

За оне који тешко подносе пиво, али и даље уживају у његовом укусу, пиво без глутена је напредовало у последњих неколико година. Пиво без глутена би било корисно за особе са целијакијом. Такође има другачији укус – могло би бити слађе или мање газирано у поређењу са традиционалним пивом.

Безалкохолно пиво

Опет, ако волите укус пива и не пристаје вам, безалкохолно би могло бити друга опција за вас. То су пића попут лагера или пива који имају за циљ да опонашају укус пива док минимизирају ефекте конзумирања стандардног пива. Све су генерално 100 калорија или мање.

Фото: Н. Скендерија

 

Које је најздравије пиво за вашу јетру?

Може ли пиво заиста бити здраво за вашу јетру јер знамо да прекомерна конзумација алкохола може бити јако штетна? - Иако не постоји пиво које је здраво за јетру, количина ће бити велика одредница здравља јетре, piše TheHealthy.

Але пива имају већу антиоксидативну активност од лагер пива због температуре ферментације у процесу кувања, тако да она могу имати малу предност. Међутим, ризик од цирозе јетре се повећава са укупним уносом алкохола, чак и уз умерено пијење.

Фото: Профимедиа, принтскрин Јутјуб/ Fabio Verdiglione, Dadcook

 

Пиво садржи витамине Б и неке антиоксиданте (од јечма и хмеља који се користе у производњи пива) и фенолна једињења. Студија објављена у Oxford Academic открила је да су пива која имају већу концентрацију хмеља боља за јетру са мање акумулације масти у јетри. Ипак, ова студија је спроведена на мишевима, тако да не постоје поуздани подаци о томе да ли једнако утиче и на људе.

Уз то, умереност ће и даље бити кључна када се конзумирају алкохолна пића.

Које пиво је најбоље за губитак тежине?

Ако желите да наставите да пијете пиво, али не добијате на тежини, постоји неколико опција за вас.

Фото: Профимедиа/Илустрација

 

Безалкохолно пиво, светла пива и органска пива била би прави избор за вас, пише TheHealthy. Oве три врсте су мање калоријске, тако да их можете укључити као опцију у свој план оброка. Препоруке остају исте, не више од два пића дневно за мушкарце и једно пиће дневно за жене.

БОНУС ВИДЕО: 

ИПАК ИМА ПИВА: Погледајте део атмосфере из навијачких зона у Катару

(TheHealthy)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".