Pivo, jedno od omiljenih alkoholnih pića širom sveta postoji već vekovima. Međutim, industrijska proizvodnja je u nekoliko proteklih decenija doživela potpunu transformaciju stvaranjem novih pivara koje stvaraju posebna i jedinstvena piva. 

Novinari poznatog portala TheHealthy razgovarali su sa stručnjacima u nadi da će naći odgovor na pitanje koje pivo je najzdravije. 

Pivo se uglavnom sastoji od vode, ali je bogato i hranljivim materijama kao što su ugljeni hidrati, aminokiseline, minerali, vitamini i polifenoli.

Neke vrste piva mogu biti bolje od drugih, a umerenost je ključna, upozoravaju nutricionisti, kako piše TheHealthy.

Foto: Profimedia

 

Svetla piva

Ova piva imaju manje kalorija i manje alkohola od običnih piva. Ovo je alkoholno piće koje najmanje šteti vašoj jetri, kaže doktor za jetru.

Kisela piva

Ova piva se obično prave od bakterija koje proizvode mlečnu kiselinu, tako da mogu biti malo kisela. Ova piva imaju manje kalorija i alkohola, a mogu da sadrže i probiotike.

Organska piva

U proizvodnji organskog piva nisu korišćene hemikalije. Kada uporedite druga piva sa organskim, organska verzija dolazi sa manje alkohola i kalorija.

Pivo bez glutena

Za one koji teško podnose pivo, ali i dalje uživaju u njegovom ukusu, pivo bez glutena je napredovalo u poslednjih nekoliko godina. Pivo bez glutena bi bilo korisno za osobe sa celijakijom. Takođe ima drugačiji ukus – moglo bi biti slađe ili manje gazirano u poređenju sa tradicionalnim pivom.

Bezalkoholno pivo

Opet, ako volite ukus piva i ne pristaje vam, bezalkoholno bi moglo biti druga opcija za vas. To su pića poput lagera ili piva koji imaju za cilj da oponašaju ukus piva dok minimiziraju efekte konzumiranja standardnog piva. Sve su generalno 100 kalorija ili manje.

Foto: N. Skenderija

 

Koje je najzdravije pivo za vašu jetru?

Može li pivo zaista biti zdravo za vašu jetru jer znamo da prekomerna konzumacija alkohola može biti jako štetna? - Iako ne postoji pivo koje je zdravo za jetru, količina će biti velika odrednica zdravlja jetre, piše TheHealthy.

Ale piva imaju veću antioksidativnu aktivnost od lager piva zbog temperature fermentacije u procesu kuvanja, tako da ona mogu imati malu prednost. Međutim, rizik od ciroze jetre se povećava sa ukupnim unosom alkohola, čak i uz umereno pijenje.

Foto: Profimedia, printskrin Jutjub/ Fabio Verdiglione, Dadcook

 

Pivo sadrži vitamine B i neke antioksidante (od ječma i hmelja koji se koriste u proizvodnji piva) i fenolna jedinjenja. Studija objavljena u Oxford Academic otkrila je da su piva koja imaju veću koncentraciju hmelja bolja za jetru sa manje akumulacije masti u jetri. Ipak, ova studija je sprovedena na miševima, tako da ne postoje pouzdani podaci o tome da li jednako utiče i na ljude.

Uz to, umerenost će i dalje biti ključna kada se konzumiraju alkoholna pića.

Koje pivo je najbolje za gubitak težine?

Ako želite da nastavite da pijete pivo, ali ne dobijate na težini, postoji nekoliko opcija za vas.

Foto: Profimedia/Ilustracija

 

Bezalkoholno pivo, svetla piva i organska piva bila bi pravi izbor za vas, piše TheHealthy. Ove tri vrste su manje kalorijske, tako da ih možete uključiti kao opciju u svoj plan obroka. Preporuke ostaju iste, ne više od dva pića dnevno za muškarce i jedno piće dnevno za žene.

BONUS VIDEO: 

IPAK IMA PIVA: Pogledajte deo atmosfere iz navijačkih zona u Kataru

(TheHealthy)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".