Бајатовић је рекао да свакако са тим поскупљењем неће бити достигнута "пуна цена".

- Десиће се поскупљење гаса, боље да ја то кажем, ја сам ионако дежурни пожарни - мора доћи до поскупљења гаса, сигурно једном, а вероватно и два пута до краја године, из простог разлога што ако саберете да треба да држимо цену на нивоу која је прихватљива, а неће то бити пуна цена и онога што кажете да Србијагас инвестира, а то је и у залихе. Ми то не можемо да урадимо, а да при томе не помогнемо буџету Србије - рекао је Бајатовић.

Казао је да је ММФ одобрио за потребе Србијагаса укупно 800 милиона долара, што није довољно.

- Извините, а ако финансирате и залихе и све остало, то уопште нису тако велика средства по овим ценама, у условима у којима желите да задржите вођење социјалне политике - рекао је Бајатовић.

Фото: Танјуг

 

Када је реч о диверзификацији извора снабдевања гасом и могућностима Србије, Бајатовић је рекао да имамо пуно опција, међу којима је и гас из Азербејџана, али да је ту проблем што они траже дугорочне уговоре, на 10 до 15 година.

- Ипак, сви ћуте о томе да извоз из Азербејџана директно зависи од увоза гаса из Русије - додао је Бајатовић.

Како је рекао, Србија има слободне капацитете на Турском току, краткорочне, због којих можемо да увеземо вишкове гаса из Турске, Бугарске и Грчке, а разговрало се о томе и са Катаром.

Фото: Танјуг/Ukrinform photo

 

- Имамо довољно капацитета да у наредних годину, две направимо неки бољи баланс купљеног гаса, ако то треба да буде и политички циљ, а претпостављам да ће бити и економски, ако ништа друго због безбедности снабдевања - рекао је Бајатовић.

Истакао је да Србијагас ради због тога на много пројеката, међу којима је веома важан гасовод са Бугарском који би требало да буде готов до октобра.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".