Трагедија која се додгодила у Новом Пазару, где је у пожару настрадало четворо деце од шест месеци до пет година, узнемирила је јавност! У пожару који је избио јутрос око 8.40 у кући у Старој Моравици настрадало је двоје деце.

Нажалост, ово није први пут да у пожару страдају деца, а од почетка ове године настала су укупно 3.652 пожара.

Сумња се да је до пожара у Новом Пазару дошло јер се веш сушио на грејалици! Стручњаци упозоравају да је углавном узрок пожара људски немар, као и да народ мисли да је сушење веша на грејалици исто као на радијтору, што може бити кобна грешка!

Недељко Гагић, заменик начелника Управе за ватрогасно-спасилачке јединице, рекао је за РТС да је током ове године евидентирано укупно 4.979 различитих ванредних догађаја, од којих су најбројнији пожари.

Фото: З. Јовановић

 

- Од почетка године настала су укупно 3.652 пожара, од којих је 1.757 настало на грађевинским објектима, на отвореном простору 1.662 и на саобраћајним средствима 233 пожара. Зимски период, период од почетка па све до краја грејне сезоне, карактерише и повећање броја пожара на грађевинским објектима, посебно на стамбеним грађевинским објектима - навео је Гагић.

Најопаснији уређаји у кући

1. кварцне грејалице;

2. шпорет остављен без надзора;

3. уљани радијатори и мини калорифер;

4. дотрајале пегле и фенови;

5. старе инсталације, дотрајали утикачи и прекидачи;

6. предимензионисани осигурачи.

Највећа опасност од гасова

Гагић је истакао да су пожари ванредни догађаји за које нема сумње да ће се десити, само је питање када и где ће се десити.

- Нажалост, имамо овај пожар у Новом Пазару где су живот изгубила четири мала детета, њихови родитељи задобили су тешке телесне повреде. Велика трагедија. Када настане пожар у неком стамбеном објекту, грађанима не прети опасност само од отвореног пламена, највећа опасност прети од гасовитих продуката, конкретно од угљен-моноксида - рекао је Гагић.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".