У српском народу је црна боја уобичајено посматрана као ознака жалости, па се тако приликом исрпаћања покојника на вечни починак људи обавезно одевају у тамније тонове. Међутим, симболика црне боје је мало компликованија, а њено значење се разликује како од просторног, тако и од временског контекста.

Црна боја је била обавезан вид својеврсног правила које је диктирало социјално прихватљиве и неприхватљиве поступке. Неписано правило у нашем народу је од давнина подразумевало да они који остану без члана породице или друге блиске особе не само да га испраћају у црнини, већ настављају да је носе и током периода од 40 дана, или чак годину дана.

Међутим, ова боја није увек и свугде била ознака туге, а у деветнаестовековној Западној Европи представљала је обележје женског сексипила. Такав тренд добио је своје место и у највећим књижевним делима чије су се хероине одевале у црне хаљине тиме наглашавајући своју сензуалност.

Тако је Лав Толстој своју Ану Карењину на самом почетку дела оденуо у црну хаљину, наглашавајући њен једар врат са бисерном огрлицом, сугеришући на тај начин да је она сексуално биће, као и уследелу прељубу. На сличан начин су и многи други европски писци своје јунакиње одевали у црно, а тај тренд се временом пренео и на филмску индустрију.

Свештеник Глигорије Марковић за Објектив.рс објашњава због чега се она у оквиру црквеног учења поима као чиста супротност деветнаестовековним европским трендовима.

- Црна боја у себи садржи цео спектар могућих колора, и она је од древних времена у цивилизацији човечанства имала симболику таме, а сама смрт је одувек била повезана са тамом. Исто тако, у хришћанској традицији су и друге боје везане за симболику васкрсења, тако да се хришћанство у суштини ипак не своди на боје.

И тамно љубичаста боја исто тако означава боравак у свету покојних, а црква то најбоље осликава у томе што у току служби и различитих празника мења боје својих одежди које заправо сведоче о одређеним догађајима Божијег царства. Црнина је вековима уназад најједноставнија боја којом се исказује искључивање свих других боја из живота - говори свештеник.

(Република)

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".