Иако ће вам многи кућни љубимци опростити такво понашање, већина њих ће се осећати непријатно. Осетљивије и несигурније животиње, међутим, могу реаговати на такав гест избегавајући или чак претећи лајање.

Зашто?

Да бисмо псу дали руку да помирише, често се нагињемо над псом. Овај говор тела може учинити да се животиња осећа угроженом и сатераном у ћошак. Насилан покрет руке под нос и нагињање преко њега може стога да изазове одбрамбену реакцију пса – лајање, режање или чак шкрипање зубима.

Ово је сасвим нормално понашање! Ко би се осећали да вам непозната особа на улици неочекивано пружи руку ка нашем лицу?

Фото: Профимедиа

 

Остављате лош утисак

Ако пружите руку и пустите пса који је на повоцу да је помирише, не дајете му избора. Ако кућни љубимац не жели такав контакт, не може се ни удаљити онолико колико му је потребно да се осети сигурно. Нагли покрет ка четвороношцу не оставља му прилику да мирно одлучи да ли уопште жели да вам приђе и терате га да одмах ступи у интеракцију.

Неки од осетљивијих паса у таквој ситуацији ће се склупчати и остати непомични, што се често погрешно тумачи као дозвола за мажење. Настављање са таквом принудном интеракцијом пас може ојачати уверење да странци немају поштовања према његовом личном простору. То такође показује псу да у таквим ситуацијама нема шта да уради, чак и ако се плаши…

Фото: Јутјуб принтскрин/Dogumentary TV

 

Непотребно пружате руку да помиришете

Ове животиње имају изузетно јак њух. Не морају да имају вашу руку под носом да би прикупили потребне информације! Могу само и да нањуше вашу ногавицу, ципелу или чак удахну ваш мирис са удаљености од два метра. Допуштајући псу да прикупља информације на овај начин, не стресате животињу тако што ћете се нагнути над њом и посегнути за главом.

Стојећи мирно, у опуштеном положају и игнорисање кућног љубимца најбољи је начин да вас упозна. Захваљујући томе, псић има времена да скупи храброст и схвати да му не представљате претњу.

Фото: Профимедиа

 

Шта ако не жели сам да дође? Можда једноставно не жели да контактира са странцем. И на то има право.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

(Крстарица)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".