Према речима становника насеља Карабурма, у Београду се током викенда догодио још један покушај тровања паса у главном граду.

Наиме, овај случај је пријавила мајка која је овај забрињавајући призор угледала док је шетала своју децу, након чега је позвала полицију.

Отров је био просут на травњаку недалеко од дечијег игралишта.

Фото: Нпортал

 

Нажалост овај случај није редак, а годишњу главном граду преко 1.000 мачака и паса буде отровано.

Александар Гаврић, из организације "Анимал Ресцуе Сербиа", открио је шта би требало да се уради ако неко од грађана налети на овакву врсту отрова.

- Сваки грађанин који види да је бачен тај отров прво треба да осигура то место како неко дете или пас не би пришли и случајно полизали тај отров. Друго што треба да ураде јесте да позову полицију која ће да преузме дежурство на том месту. Полиција ће потом да позове јавно комунално предузеће које је задужено за чишћење тог отрова. Тај отров треба да се носи касније на анализу да се види шта је у питању - рекао је Гаврић.

Након тога открио је и какав је то профил личности која би то могла да уради.

Фото: Нпортал

 

- Има људи који не воле животиње и покушавају да их отрују. Не желе да се види њихово злодело и онда то раде ноћу или када нико није ту у парку. Најгоре је што то остављају у парку где се играју деца. То може довести до фаталних последица и да отрују неко дете које ће то пипнути руком. То је опасност по јавно здравље односно то је кривично дело - истакао је Гаврић.

Дарко Трифуновић, директор Института за међународну и националну безбедност, гостовао је у јутарњем програму Курир телевизије где се дотакао овог случаја на Карабурми.

- Морам да похвалим раднике МУП-а који су дошли у року од 5 минута. Међутим, онда је настао проблем. Полиција је звала надлежне службе, а нико од њих се није одазвао. Рекли су тек ујутру. Имате ситуацију да је отров, али шта да је био експлозив. Отров који изгледа као дечије бомбонице, а надлежне службе су рекле да ће доћи тек ујутру - рекао је Трифуновић и додао:

- Значи то је апсолутно кривично дело, изазивање опште опасности. Значи ви сте на јавној површини оставили отров и тај који је то учинио мора озбиљно да одговара. Али за изазивање опште опасности одговара и орган који није предузео мере. Видећемо сада да ли ће тужилаштво да реагује, јер ако не буде мораћемо и против тужилаштва да поднесемо пријаву. Мораћемо да искористимо све јер како другачије да их натерамо да обрате пажњу.

Фото: П. Милошевић

 

Он је потом открио колико таква особа која је оставила отров може бити опасна.

- Да резимирамо, лице је дошло и оставило отров. Прво питање је, како је то лице дошло до отрова? Да ли ће сутра та иста особа која је стекла неку вештину и знање у водовод под притиском убацити отров односно те грануле у водоводну мрежу? Ми тако олако приступамо томе. То се дешава перманентно, значи тужилаштво игнорише случај - рекао је Трифуновић.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".