Пси су Тамару изуједали по лицу, а све је почело када је чула лавеж својих паса у дворишту. У објави на Фејсбуку она је описала овај догађај.

Муж јој је саопштио да је неко са друге стране улице, на стадиону, пустио стафорде и питбулове са повоца. Пошто се у то време на том месту играју деца, Тамара је изашла да на то упозори власнике паса. Како каже, није стигла ни реч да изговори јер су пси кренули на њу, оборили је на земљу и почели да је уједају по глави. На срећу, спасили су је муж и мајка. На крају објаве је написала да за овај немили догађај нису криви пси, већ власници паса.

А шта каже закон - ко је крив - питали су водитељи емисије "Пулс Србије" адвоката Марка Слијепчевића.

Слијепчевић се слаже са Тамаром која није окривила псе, него власнике паса.

- Увек је одговорност на ономе који има ту животињу. Отуда, то је пример власничких паса, а ако имате невласничког пса, онда је одговорност на граду - започео је Слијепчевић, па кренуо хронолошки уназад.

- Имате две могућности материјалну и нематеријалну штету. Прво, значи ако сте имали неку скупоцену одећу, а пас вам је то оштетио и поцепао, а можете и због последица угриза ићи на боловање - имате право на надокнаду због неодласка на посао, односно право на изгубљену добит. Друго је, физички бол који сте претрпели и страх, и оно што је битно је наруженост. Имате право за накнаду штете за наруженост. Уколико вам је остао ожиљак. И последње је Опште зумањењ животне активности. Уколико дође до неких инвлидитета - рекао је Слијепчевић.

Кроз две реченице појаснио је прописе града Београда..

- Имате пропис који се бави добробити животиња који врши заштиту од злостављања и врши процедуру лишавања живота животиња, ту имате пример производних животиња, имате животиње које се користе у начуно - истраживачке сврхе, имате животиње које се користе у службене сврхе и власнички пси, односно љубимци. Овај закон се бави тачно начином чувања, а још један релевантан попис је национална стратегија која расписује шта радити са луталицама, односно невласничким псима - рекао је па испричао шта Тамара Новаковић може урадити у овој ситуацији.

- Она може подићи тужбу за наканаду штете против власника тих паса - рекао је адвокат.

Фото: Профимедиа

 

Како се поступа са одређеним категоријама паса?

- Када се прича о нарочито опасним врстама паса - они морају имати сертификат, коју власник мора да има увек уз себе. То значи да је прошао кроз процедуру специјалне обуке, то је као да носите пиштољ. Константно мора да има поводац и брњицу - казао је и приказао посебну одредбу о начину држања домаћих животиња.

- Било коју прљавштину, штету, коју љубимци оставе иза себе, мора покупити власник. Да би сте пустили пса са повоца, имате искључиво предвиђена места на којима можете пустити псе. Пунолетно лице мора изводити псаи сваки пас мора да буде вакцинисан. Ради се о прекршајној одговорности - рекао је, описавши какве су то казне.

- МИ смо увек, у области ових ствари, генерално, имали и имамо сјајне позитивне прописе. Проблем је у примени, посвећености и културе, као и о недовољном броју лица који би ова правила спроводила - указао је Слијепчевић.

Дао је савет за крај разговора.

- Удружења су обавезна да едукују власнике животиње. Ја бих у оквиру месних заједница, организовао бесплатне едукације, на које бих позвао све власнике паса, и наложио бих обавезно пријављивање свих власника животиња! - рекао је.

(Курир.рс)

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".