По писању сарајевског Аваза, приведени су декани и професори високошколских установа - Зоран Калинић, Васо Пајић, Владимир Стојановић, Војислав Шкрбић, Денис Працић, Драган Илић, Горан Лаловић, Душан Перић и Љубиша Тодоровић.

СИПА је навела да ће сви ухапшени данас бити спроведени на испитивање и криминалистичку обраду, после чега ће у законском року бити предати у надлежност Тужилашва Босне и Херцеговине.

"Приликом претреса до сада су одузети 165.000 марака (око 84,6 хиљада евра), пословна документација, рачунари, као и други предмети који могу послужити као доказ да су почињена кривична дела", истакли су из СИПА.

Ухапшени се терете за кривична дела организовани криминал, недопуштена трговина, прање новца, за злоупотребу службеног положаја и овлашћења, фалсификовање или уништење службене исправе и кривотворење службене исправе.

У тексту Аваза се наводи да су их открили прикривени истражитељи СИПА, који су радили скоро две године на истрази.

+Све су снимили и документовали. Ради се о више од педесет лажних диплома које су издали.

Лажне дипломе су, како пише, добила и три прикривена истражитеља која су с лажним идентитетима уписали факултете и разоткрила организацију.

Лица лишена слободе ће у току дана бити спроведена у просторије Сипе ради криминалистичке обраде и испитивања у својству осумњиченог, након чега ће у законском року бити предата у даљу надлежност поступајућег тужиоца Тужилашва БиХ, саопштено је из СИПА.

Приликом претреса до сада су откривени и привремено одузети новац у износу од 165.000 КМ, пословна документација, рачунари, као и други предмети који могу послужити као доказ да су почињена кривична дела организовани криминал, недопуштена трговина и прање новца, те подстрекавање, злоупотреба положаја или овлаштења, фалсификовање или уништење службене исправе и кривотворење службене исправе.

Оперативна акција још је у току и о коначном исходу јавност ће бити информисана накнадно, саопштено је из СИПА.

Акција "Кластер" спроведена је на подручју Бањалуке, Бијељине, Источног Сарајева, Приједора, Козарске Дубице, Брчког, Травника и Мостара, а претреси су вршени на 18 локација на адресама девет физичких и девет правних лица.

(Аваз)

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".