Но подаци из научних истраживања спроведених са више од 700 куваних јаја кажу да ће да ова техника за кување јаја (практично јаја кувана на пари јер се кувају у само 2,5 центиметара воде) повећати шансе за то. Свежим јајима ће бити потребно нешто дуже да се огуле, али би требало да се огуле једнако добро као и старија јаја.

Пронађите лонац са поклопцем који је довољно велики да вам јаја стану на дно у једном слоју. Додајте 2,5 цм воде, поклопите и закувајте. Лагано спустите јаја у лонац помоћу решетке или корпице за кување на пари (у реду је ако су јаја делимично уроњена на дну лонца или подигнута на решетки за кување на пари тако да уопште нису потопљена).

Покријте посуду и кувајте јаја, подешавајући ватру тако да одржи снажно врење, 6 минута за течно жуманце и чврсто беланце, 8,5 минута за мекано жуманце, или 11 минута за жуманце које је сасвим чврсто.

Фото: Профимедиа

 

Оцедите јаја, затим их огулите и једите одмах или их преместите на тањир и оставите да се сама охладе пре него што их одложите у хладњак (можете да их држите до недељу дана ако су у љусци). Немојте их "шокирати" поливајући их леденом водом после кувања; због тога их је теже огулити.

На обичном кућном шпорету можете да скувате онолико јаја колико стане у један слој у ваш лонац - до десетак. Корпица за кување на пари није потребна, али може да вам помогне да њежно подигнете и спустите јаја, што ће спречити случајно пуцање.

Ако имате проблема са пуцањем јаја током кувања, помоћу игле пробушите малу рупу у љусци на дебљем крају јаја (ово такође може да помогне у смањењу рупице која се ствара на куханом беланцету због унутрашњег ваздушног џепа).

НАПОМЕНА: Јаја у овом рецепту треба кувати одмах након што се изваде из хладњака; смањите време кувања за 1 минут ако користите јаја на собној температури, пише Cooking New York Times.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".