No podaci iz naučnih istraživanja sprovedenih sa više od 700 kuvanih jaja kažu da će da ova tehnika za kuvanje jaja (praktično jaja kuvana na pari jer se kuvaju u samo 2,5 centimetara vode) povećati šanse za to. Svežim jajima će biti potrebno nešto duže da se ogule, ali bi trebalo da se ogule jednako dobro kao i starija jaja.

Pronađite lonac sa poklopcem koji je dovoljno veliki da vam jaja stanu na dno u jednom sloju. Dodajte 2,5 cm vode, poklopite i zakuvajte. Lagano spustite jaja u lonac pomoću rešetke ili korpice za kuvanje na pari (u redu je ako su jaja delimično uronjena na dnu lonca ili podignuta na rešetki za kuvanje na pari tako da uopšte nisu potopljena).

Pokrijte posudu i kuvajte jaja, podešavajući vatru tako da održi snažno vrenje, 6 minuta za tečno žumance i čvrsto belance, 8,5 minuta za mekano žumance, ili 11 minuta za žumance koje je sasvim čvrsto.

Foto: Profimedia

 

Ocedite jaja, zatim ih ogulite i jedite odmah ili ih premestite na tanjir i ostavite da se sama ohlade pre nego što ih odložite u hladnjak (možete da ih držite do nedelju dana ako su u ljusci). Nemojte ih "šokirati" polivajući ih ledenom vodom posle kuvanja; zbog toga ih je teže oguliti.

Na običnom kućnom šporetu možete da skuvate onoliko jaja koliko stane u jedan sloj u vaš lonac - do desetak. Korpica za kuvanje na pari nije potrebna, ali može da vam pomogne da nježno podignete i spustite jaja, što će sprečiti slučajno pucanje.

Ako imate problema sa pucanjem jaja tokom kuvanja, pomoću igle probušite malu rupu u ljusci na debljem kraju jaja (ovo takođe može da pomogne u smanjenju rupice koja se stvara na kuhanom belancetu zbog unutrašnjeg vazdušnog džepa).

NAPOMENA: Jaja u ovom receptu treba kuvati odmah nakon što se izvade iz hladnjaka; smanjite vreme kuvanja za 1 minut ako koristite jaja na sobnoj temperaturi, piše Cooking New York Times.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".