Суд у Сент Луису у држави Мисури ослободио је Ламара Џонсона који је био осуђен на доживотну казну затвора, а невин провео скоро 30 година у истом, због убиства које није починио.

- Не могу да кажем да сам знао да ће се то десити, али никад не бих одустао од борбе за оно што знам да је исправна ствар. Слобода ми је одузета грешком - изјавио је Џонсон (49), преноси АП.

Џонсон тврди да је "највећи део посла урадио сам" и да је то најбољи начин да се задобије пажња суда или било кога другог.

Успео је да контактира људе "који су били спемни да сведоче и кажу истину."

Фото: Профимедиа

 

 

Џонсон је имао само 20 година када су његовог пријатеља Маркуса Бојда упуцала двојица маскираних мушкараца.

Полиција је тада ухапсила Џонсона, а суд га је прогласио кривим на основу сведочења очевица и затворског полицијског информатора који је наводно чуо Џонсона да прича о злочину.

Према студијама, сведочење очевица је тачно само у отприлике 50 одсто случајева, а ова врста идентификације често одражава расне предрасуде.

Очевидац злочина Џејмс Грегори Елкинг је пред судом у децембру навео да је детектив који је тада истраживао овај случај вршио притисак на њега да означи Џонсона као убицу.

Испоставило се и да су тврдње затворског полицијског информатора биле нетачне.

Фото: Профимедиа

 

 

Ослобођени Ламар Џонсон је изјавио да је пуштање на слободу после скоро 30 година неправедно проведених иза решетака "узбудљиво и помало застрашујуће."

- Морам да изађем у свет и учим, морам да преживим и средим свој живот - закључио је Џонсон.
 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".