Sud u Sent Luisu u državi Misuri oslobodio je Lamara DŽonsona koji je bio osuđen na doživotnu kaznu zatvora, a nevin proveo skoro 30 godina u istom, zbog ubistva koje nije počinio.

- Ne mogu da kažem da sam znao da će se to desiti, ali nikad ne bih odustao od borbe za ono što znam da je ispravna stvar. Sloboda mi je oduzeta greškom - izjavio je DŽonson (49), prenosi AP.

DŽonson tvrdi da je "najveći deo posla uradio sam" i da je to najbolji način da se zadobije pažnja suda ili bilo koga drugog.

Uspeo je da kontaktira ljude "koji su bili spemni da svedoče i kažu istinu."

Foto: Profimedia

 

 

DŽonson je imao samo 20 godina kada su njegovog prijatelja Markusa Bojda upucala dvojica maskiranih muškaraca.

Policija je tada uhapsila DŽonsona, a sud ga je proglasio krivim na osnovu svedočenja očevica i zatvorskog policijskog informatora koji je navodno čuo DŽonsona da priča o zločinu.

Prema studijama, svedočenje očevica je tačno samo u otprilike 50 odsto slučajeva, a ova vrsta identifikacije često odražava rasne predrasude.

Očevidac zločina DŽejms Gregori Elking je pred sudom u decembru naveo da je detektiv koji je tada istraživao ovaj slučaj vršio pritisak na njega da označi DŽonsona kao ubicu.

Ispostavilo se i da su tvrdnje zatvorskog policijskog informatora bile netačne.

Foto: Profimedia

 

 

Oslobođeni Lamar DŽonson je izjavio da je puštanje na slobodu posle skoro 30 godina nepravedno provedenih iza rešetaka "uzbudljivo i pomalo zastrašujuće."

- Moram da izađem u svet i učim, moram da preživim i sredim svoj život - zaključio je DŽonson.
 

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".