Мајка из Минесоте осуђена је у среду за убиство свог шестогодишњег сина. Наиме, она га је убила, тако што је девет пута пуцала док је дечак седео у породичном аутомобилу, а затим се одвезла са његовим телом у гепеку пре него што су је полицајци зауставили ради редовне контороле.

Порота је прогласила кривом по једној тачки оптужнице, за убиство с предумишљајем првог степена и убиство другог степена након само два сата вецћања. Жена ће сада остатак живота провести иза решетака. Она је аутоматски добила доживотну казну без условне слободе због осуде за убиство с предумишљајем.

- У име Елијеве породице, Тори Харт би желело да се захвали пороти, суду, тужилаштву округа Хенепин и правосудним партнерима на њиховом ефикасном раду - рекао је Елиин отац Тори Харт у саопштењу. - Ово је трагичан догађај који се могао избећи да Ели никада није враћен у опасан дом - стоји у саопштењу.

До убиства дечака, Елијеви родитељи су водили битку за старатељство, а дечак је остао у хранитељској породици годину дана пре него што је суд доделио старатељство мајци, две недеље пре његове смрти. Никита Кронберг, Елијева хранитељица, рекла је да се плаши да мајци врати њеног сина, плашила се да би биолошка мајка наудила дечаку или још горе.

Убиство је изашло на видело 20. маја 2022. године, када је полиција у Орону зауставила Талерову након што је примећена како вози свој ауто без једне од гума и са разбијеним задњим стаклом. Полицајци су рекли да су приметили крв у аутомобилу. Када су отворили пртљажник возила, полицајци су наишли на језиво откриће дечаковог тела.

Након хапшења, Талер је првобитно оптужен за убиство другог степена. Након што је одбила две понуде тужилаца да призна кривицу за убиство другог степена, њене оптужбе су проширене на убиство првог степена.

- Никада то не бих урадила свом сину - рекла је на суду 30. јануара када је одбила споразум о признању кривице. "Желим да идем на суђење."

На суђењу адвокати одбране нису позвали ниједног сведока, а одбрана је у завршним речима навела да су тужиоци само доказали да је Талерова можда помагала и подржавала убиство и да нема доказа да је планирала и изазвала смрт свог сина. Током сведочења у петак, Харт је рекао да је његов син био популаран у његовој основној школи и да је сањао да постане ватрогасац.

- Увек је био заиста срећан, отворен, увек пун енергије, увек - сведочи Харт.

Бивши дечко убице, Роберт Пикаранин, сведочио је да је она у ноћи пре убиства пустила Елија да остане будан до касно, а затим је постала бесна када је он постао нервозан.

- Ударала га је - сведочио је. - Онда јој је он вратио и свађали су се.

Рекао је да је накратко напустила свој стан, ставила сачмару у ауто, вратила се и "зграбила Елија и отишла доле." Када се следећег дана пробудио и питао је где је отишла, присетио се да му је она дала чудан одговор. "Ма морала сам да идем да завршим нешто" било је све што је рекла.

(Србија Данас)