Трудо је рекао да је најновији објекат „повредио канадски ваздушни простор" и оборен је изнад Јукона на северозападу Канаде.

И канадски и амерички авиони су пратили објекат за који Трудо каже да га је оборио амерички борбени авион Ф-22, пише ББЦ.

У Вашингтону верују да су неидентификовани објекти оборени изнад северноамеричког ваздушног простора у петак и суботу били балони, рекао је лидер већине у Сенату Чак Шумер.

Иако није конкретно рекао да је последњи оборени објекат кинески, Шумер је за АБЦ у недељу рекао да Пекинг вероватно користи „флоту балона" која је „вероватно били широм света".

То је трећи објекат који је оборен изнад Северне Америке у последњих недељу дана.

Америчка војска је прошлог викенда уништила кинески балон, а у петак је код Аљаске оборен неодређени објекат величине мањег аутомобила.

Фото: Танјуг/АП

 

Трудо је у суботу потврдио да је наредио да летелица буде оборена и да је о томе разговарао са америчким председником Џозефом Бајденом.

- Канадске снаге ће сада анализирати срушени објекат - написао је он на Твитеру.

Фото: Танјуг/АП

 

Најновији неодређени објекат летео је изнад централног Јукона на 12.000 метара и пресретнут је у суботу око 15.41 по локалном времену, рекла је министарка одбране Анита Ананд новинарима. Она га је описала као „малу" и „цилиндричну", али да се још анализирају остаци како би се открило више детаља.

Ананд је рекла да је оборен „око 160 километара" од америчке границе, додајући да је представљао „претњу цивилном ваздухопловству". Она је рекла да је „изгледа мањи од оног обореног код обале Јужне Каролине" прошле суботе - што значи џиновски шпијунски балон за кога се сумња да је кинески био висок 60 метара.

Бела кућа је саопштила да је објекат праћен и надгледан „у последња 24 сата".

Фото: Танјуг/АП

 

- Због велике дозе опреза и на препоруку војне команде председник Бајден и премијер Трудо су издали наређење да објекат буде оборен - наводи се.

Америчко Министарство одбране потврдило је да су два авиона Ф-22 полетела из војне базе у Енкориџу на Аљасци и да је објекат оборен пројектилом АИМ 9Кс. Бригадни генерал Пентагона Пет Рајдер додао је да ће амерички Федерални истражни биро (ФБИ) „блиско сарађивати" са канадском полицијом.

У другом случају такође у суботу, америчка војска је послала борбене авионе изнад Монтане, али се испоставило да је то била „радарска аномалија" и није уочено ништа необично.

Најновији објекат се појавио изнад Северне Америке само недељу дана након што су Амерканци уништиле кинески балон за који тврде да је био шпијунски. Пекинг је одбацио те оптужбе, наводећи да је служио у метеоролошке сврхе који је залутао, односно да га је ветар нанео до Америке.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

(ББЦ)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".