Trudo je rekao da je najnoviji objekat „povredio kanadski vazdušni prostor" i oboren je iznad Jukona na severozapadu Kanade.

I kanadski i američki avioni su pratili objekat za koji Trudo kaže da ga je oborio američki borbeni avion F-22, piše BBC.

U Vašingtonu veruju da su neidentifikovani objekti oboreni iznad severnoameričkog vazdušnog prostora u petak i subotu bili baloni, rekao je lider većine u Senatu Čak Šumer.

Iako nije konkretno rekao da je poslednji oboreni objekat kineski, Šumer je za ABC u nedelju rekao da Peking verovatno koristi „flotu balona" koja je „verovatno bili širom sveta".

To je treći objekat koji je oboren iznad Severne Amerike u poslednjih nedelju dana.

Američka vojska je prošlog vikenda uništila kineski balon, a u petak je kod Aljaske oboren neodređeni objekat veličine manjeg automobila.

Foto: Tanjug/AP

 

Trudo je u subotu potvrdio da je naredio da letelica bude oborena i da je o tome razgovarao sa američkim predsednikom DŽozefom Bajdenom.

- Kanadske snage će sada analizirati srušeni objekat - napisao je on na Tviteru.

Foto: Tanjug/AP

 

Najnoviji neodređeni objekat leteo je iznad centralnog Jukona na 12.000 metara i presretnut je u subotu oko 15.41 po lokalnom vremenu, rekla je ministarka odbrane Anita Anand novinarima. Ona ga je opisala kao „malu" i „cilindričnu", ali da se još analiziraju ostaci kako bi se otkrilo više detalja.

Anand je rekla da je oboren „oko 160 kilometara" od američke granice, dodajući da je predstavljao „pretnju civilnom vazduhoplovstvu". Ona je rekla da je „izgleda manji od onog oborenog kod obale Južne Karoline" prošle subote - što znači džinovski špijunski balon za koga se sumnja da je kineski bio visok 60 metara.

Bela kuća je saopštila da je objekat praćen i nadgledan „u poslednja 24 sata".

Foto: Tanjug/AP

 

- Zbog velike doze opreza i na preporuku vojne komande predsednik Bajden i premijer Trudo su izdali naređenje da objekat bude oboren - navodi se.

Američko Ministarstvo odbrane potvrdilo je da su dva aviona F-22 poletela iz vojne baze u Enkoridžu na Aljasci i da je objekat oboren projektilom AIM 9Ks. Brigadni general Pentagona Pet Rajder dodao je da će američki Federalni istražni biro (FBI) „blisko sarađivati" sa kanadskom policijom.

U drugom slučaju takođe u subotu, američka vojska je poslala borbene avione iznad Montane, ali se ispostavilo da je to bila „radarska anomalija" i nije uočeno ništa neobično.

Najnoviji objekat se pojavio iznad Severne Amerike samo nedelju dana nakon što su Amerkanci uništile kineski balon za koji tvrde da je bio špijunski. Peking je odbacio te optužbe, navodeći da je služio u meteorološke svrhe koji je zalutao, odnosno da ga je vetar naneo do Amerike.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

(BBC)

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".