Колоса са Родоса некада је био једно од седам светских чуда старог света, а данас је од њега остала прича која се преноси с колено на колено. Готово да нема туристе који када се нађе у луци Митраки, познатој по бродовима за једнодневне излете, не почне да замишља како је лука изгледала када је ту стајала колосална статуа.

Чудо из ИИИ века пре нове ере, Колос са Родоса, односно џиновски кип бога Сунца Хелиоса, било је високо око 33 метра. На мермерној подлози стајала је статуа од бронзе. Кроз раширене ноге кипа бродови су улазили и излазили из луке. У подигнутој руци држао је бакљу и тако је статуа служила као светионик.

Зашто је Колос подигнут?

Некада су на већем делу данашње Грчке постојали тзв. градови државе - полиси. На Родосу су постојале три овакве државе: Лалисос, Камирос и Линдос. Ова три полиса схватила су да ће и економски и војно постати јачи ако се уједине. То су и учинили 408. године пре нове ере. Убрзо је јединствени полис склопио снажно савезништво са Птоломејем И који је тада владао старим Египтом.

Фото: Википедија

 

Век након уједињена три полиса, Антагониди из Македоније напали су Родос како би сломили њихов савез са Египтом који је био њихов главни непријатељ. Међутим, нису успели да уђу у град и нанесу већу штету уједињеном Родосу. Били су принуђени да се повуку, а иза себе су оставили огромне количине ратне опреме.

Становници Родоса сложили су се да продају сву ту ратну опрему. Добијени новац искористили су да се захвале богу Сунца Хелиосу и подигли му стату којом су овековечили своје јединство.

Фото: Јутјуб принтскрин/Michał Witkowski

 

Како је подигнут Колос?

Ово величанствено дело осмислио је мештанин Родоса, вајар Арес из Линдоса. Подизање статуе на мермерној основи трајало је чак 12 година и завршено је 282. године пре нове ере. Најпре су постављена стопала и чланици, а затим се постепено градила према горе помоћу рампе која је обавијала статуу. Сваки бронзани део био је учвршћен гвозденим и каменим ојачањима.

Како је Колос "нестао" са Родоса?

Тачно 56 година од постављања Колоса острво је задесио снажан земљотрес. Поред јавних зграда и приватних кућа, землотрес је ударио и на "бога сунца". Од јачине земљотреса прво су му напукла колена, затим су се ноге на том месту преломиле, а онда је и цела статуа пала.

Фото: Википедија

 

Птолемеј ИИИ је понудио да плати трошкове рестурације величанствене статуе, али је одбијен. Зашто? Након саветовања челника Родоса са пророцима који су рекли да ће обнављање статуе на овај начин донети велико зло, великодушна понуда је одбијена.

Колос са Родоса је тако разбијен лежао на "свом" острву скоро читав миленијум, све док Арапи нису напали Родос. Они су узели остатке "чуда" и у деловима га транспортовали кроз пустињу, на чак око 900 камила, до Сирије. Ту су га продали Јеврејима.

Шта се данас налази на месту где је стајао Колос?

Данас се на истом месту где су некада стајала стопала статуе бога Хелиоса налазе на два стуба. На једном се налази јелен, а на другом кошута - симболи данашњег Родоса.

Фото: Јутјуб принтскрин/Michał Witkowski

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

(Национална географија)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".