Број погинулих у разорним земљотресима који су погодили Турску и Сирију у понедељак достигао је најмање 24.178, саопштиле су власти.

У Турској је број погинулих порастао на најмање 20.665, према подацима државног председништва за управљање катастрофама и ванредним ситуацијама САКОМ.

У Сирији, укупан број или мртвих износи 3.513, укључујуц́и 2.166 у областима под контролом побуњеника на северозападу земље, према подацима цивилне одбране "Белих шлемова", и 1.347 мртвих у деловима Сирије под контролом владе, према сиријском државни медији.

Спасилачки тимови и даље очајнички трагају за било каквим знацима живота испод рушевина срушених зграда у тешким условима, али неколико дана након огромног подрхтавања, шансе да се пронађу преживели се смањују са сваким сатом.

Фото: Танјуг/АП

 

 

У турском граду Османи, на гробљу више нема места, док код Кахраманмараш, који се налази у близини епицентра, толико људи је сахрањено да су споменици прављени од одбачених дрвених палета и изливеног бетона. У дистрикту Африн на североистоку Сирије проширили су гробље и ископали масовне гробнице.

Сиријска влада прогласила је зоном катастрофе области на северозападу земље. Нема струје, лекова, хране, воде. Становништво је на ивици опстанка. Из Турске је копненим путем стигао тек други хуманитарни конвој Уједињених нација.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".