Broj poginulih u razornim zemljotresima koji su pogodili Tursku i Siriju u ponedeljak dostigao je najmanje 24.178, saopštile su vlasti.

U Turskoj je broj poginulih porastao na najmanje 20.665, prema podacima državnog predsedništva za upravljanje katastrofama i vanrednim situacijama SAKOM.

U Siriji, ukupan broj ili mrtvih iznosi 3.513, uključujući 2.166 u oblastima pod kontrolom pobunjenika na severozapadu zemlje, prema podacima civilne odbrane "Belih šlemova", i 1.347 mrtvih u delovima Sirije pod kontrolom vlade, prema sirijskom državni mediji.

Spasilački timovi i dalje očajnički tragaju za bilo kakvim znacima života ispod ruševina srušenih zgrada u teškim uslovima, ali nekoliko dana nakon ogromnog podrhtavanja, šanse da se pronađu preživeli se smanjuju sa svakim satom.

Foto: Tanjug/AP

 

 

U turskom gradu Osmani, na groblju više nema mesta, dok kod Kahramanmaraš, koji se nalazi u blizini epicentra, toliko ljudi je sahranjeno da su spomenici pravljeni od odbačenih drvenih paleta i izlivenog betona. U distriktu Afrin na severoistoku Sirije proširili su groblje i iskopali masovne grobnice.

Sirijska vlada proglasila je zonom katastrofe oblasti na severozapadu zemlje. Nema struje, lekova, hrane, vode. Stanovništvo je na ivici opstanka. Iz Turske je kopnenim putem stigao tek drugi humanitarni konvoj Ujedinjenih nacija.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".