Наставља се потрага за преживелима. Послати су спасиоци из 65 држава. Сиријска влада је први пут затражила помоћ од Европске уније, саопштено је из Европске комисије. Помоћ Турској и Сирији најављена је из Уједињених нација и Светске здравствене организације, а ЕУ организоваће донаторску конференцију ради сакупљања средстава за пострадала подручја.

Стручњаци упозоравају: Кључна 72 сата су прошла

Све је мање наде у спас људи који су остали заробљени под рушевинама. Наиме, од потреса је прошло више од 72 сата, а како наводи професор Илан Келман са Колеџа Лондон, више од 90 одсто људи који су преживели потрес спашено је у прва три дана након удара.

Фото: Танјуг/АП

 

Пут између Сирије и Турске проходан за помоћ?

Кључни пут за помоћ између Турске и Сирије могао би данас бити проходан, наговестио је високи званичник Уједињених нација.

Прелаз Баб ал-Хава, који улази у провинцију Идлиб затворен је од земљотреса, али регионални хуманитарни координатор УН-а за кризу у Сирији Муханад Хади рекао је да постоји "трачак наде да пут буде отворен".

Фото: Танјуг/АП

 

Претходно је Турска саопштила да се нада отварању још два гранична прелаза ка Сирији како би се омогућила испорука очајнички потребних залиха тој земљи.

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган рекао је да је било неких проблема са иницијалном реакцијом на земљотресе који су погодили југ земље.

Амбасадор Турске у Србији Хами Аксој је, у интервјуу за Дневник РТС-а, рекао да се Турска одмах након разорног земљотреса ангажовала на прикупљању помоћи за угрожене, а да су, како каже, пријатељи из Србије убрзо почели да се јављају и да нуде помоћ.

Фото: Танјуг/АП

 

Специјалистички тимови за спасавање из рушевина Сектора за ванредне ситуације са 45 припадника, које је МУП упутио у Турску како би помогли у трагању и спасавању преживелих у разорном земљотресу који је погодио ту земљу, биће ангажовани у Одабаси.

Светска здравствена организација шаље експертске тимове и специјалне летове са медицинским залихама у Турску и Сирију, рекао је генерални директор Тедрос Адханом Гебрејесус.

Сиријски медији известили су да је готово 300.000 људи у тој земљи принуђено да напусти своје домове због земљотреса.

Фото: Профимедиа

 

(РТС)

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".