Тако је наставник почетник, уместо досадашњих 66.300 динара, овог месеца примио 74.658 динара, што је за око 8.300 динара више него до сада. Они који у радној књижици бележе више стажа, на пример, 20 година, а притом су и разредне старешине, од овог месеца ће зарађивати 83.658, уместо претходне суме од 74.364 динара.

Лекар специјалиста у клиничком центру са јануарским повећањем има 125.960 динара, док ће се у новчаницима медицинских техничара и сестара који раде у болницама и имају четврти степен стручне спреме наћи 66.760 динара, уместо досадашњих 59.342.

Са јануарским повећањем просечна зарада у државној администрацији је 95.254 динара.

Важност војске

Фото: Министарство одбране и војске

 

Када су у питању плате запослених у Војсци Србије, оне су рекордно повећане, за 25 одсто. Како је рекао министар одбране Милош Вучевић, повећање се не односи само на официре, подофицире и професионалне војнике. Веће плате добиће и цивилни сектор који ради у техничко-оперативним и техничко-ремотним секторима. То је око 3.700 цивила у служби Војске Србије, који су неопходни за логистичку подршку и развијање нових система у Војсци Србије. Најнижа плата у Војсци Србије не би требало да буде испод 65.000 динара.

- Повећање зарада припадницима Војске Србије важно је због одбране и безбедности државе. Иначе, овај сектор је раније био девастиран и готово пред укидањем, а онда је држава кренула да улаже и практично оживљава најважнију полугу у заштити земље. Због тога је и ово повећање плата војницима и цивилима који раде при Војсци Србије значајно - каже аналитичар Дејан Милетић.

Реткост у тешким временима

Фото: Профимедиа

 

Он истиче да Србија има могућности да повећава зараде, што је реткост у овим тешким временима.

- Мало која држава може да каже да је повећала зараде и да има вишка новца за то. А ми имамо добро пословање и државе и привреде које ће се наставити и у овој години, што омогућава да држава из буџета може да издвоји новац за веће зараде. Биће још могућности за даље увећавање примања лекара, наставника...

Министар финансија Синиша Мали рекао је да очекује да ове године просечна плата у Србији буде 720 или 730 евра.

- Имамо довољно новца на рачуну, имамо довољно гаса, контролишемо цене горива и основних животних намирница, покушавајући тако да држимо под контролом инфлацију у Србији. Бринемо и грађанима и ниједан пројекат нисмо зауставили до сада. Инфлација ће по пројекцији износити око осам одсто, тако да су ова повећања знатно изнад нивоа инфлације, а према подацима за прва три квартала 2022. године, реалан раст плата у нашој економији износи око два одсто, тако да смо упркос инфлацији и веома тешким условима живота и пословања у целом свету одржали животни стандард грађана Србије - рекао је министар Мали.

Исплата увећане пензије

Фото: Танјуг

 

Јануарске пензије, увећане за 12,1 одсто, данас добија највећи број пензионера, из категорије запослени. Пензије ће 10. фебруара стићи онима који их добијају на кућне адресе или подижу на шалтерима пошта.

Претходно су већ исплаћене пољопривредним и војним пензионерима, 4. и 6. фебруара, док су 2. фебруара први увећане пензије примили корисници из категорије самосталних делатности.

То је друго, такорећи узастопно повећање пензија, после новембарског које је износило око 9 одсто, тако да су кумулативно увећане за преко 20 одсто, што је највеће повећање до сада.

Тако сада просечна пензија износи скоро 38.000 динара.

Коме није повећана плата?

Повећање плата није добило свих 600.000 запослених у јавном сектору. У јавним предузећима у којима ради 82.996 радника на повишицу нису могли да рачунају они чија предузећа послују у минусу. Влада није одобрила повећање Електропривреди Србије, због губитака од око милијарду евра, али и поред тога, просечна нето плата у ЕПС-у је око 97.000 динара.

Већи минималац

Фото: П. Милошевић, Н. Скендерија

 

Минимална зарада у Србији од 1. јануара износи 40.020 динара, а ово повећање добило је око 400.000 радника. Како је минималац доскоро био 35.000 динара, најнижа загарантована примања виша су за 5.000 динара, што је процентуално највеће повећање до сада, од чак 14,3 одсто.

(Информер)

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".