Беше он најчувенији проповедник, подвишник, реформатор и патријарх Цариградски. Рођен је у Антиохији од оца Секунда и мајке Антусе и најпре поче да учи грчку филозофију, ту му се згади грчка паганска вера и усвоји он хришћанску као једину и целу истину.

Крстио га је антиохијски патријарх Мелетије, те по смрти родитеља одлучи да се замонаши и да се подвргава подвизима. Он би прво епископ цариградски, где улази у сукобе са министрима на двору. Желео је да веру доведе и на двор, па би због тога прогоњен и заточен. Он првобитно би збачен и прогоњен са престола, а касније и други пут у Јерменији где се упокојио на Крстовдан.

Његове свете мошти су пренесене из јерменског Комана до Цариграда, те је данашњи дан посвећен овом догађају.

Фото: Архива Новости

 

Молитва

Благодат из твојих уста заблиста као светлост огња и просветли васељену, свету стече ризницу несреброљубља и нама показа висину смиреноумља. Зато учећи нас твојим речима, оче Јоване Златоусти, моли Христа Бога Логоса, да спасе душе наше.

Обичаји

Фото: православнацрква.цх

 

Свети Јован Златоусти се код Срба сматра једним од најученијих светитеља, па се верује да на данашњи дан сваки верник треба да, у част овог свеца, узме драгу књигу и прочита макар део ње.

У неким крајевима Србије још се и данас верује да жене на празник Светог Јована Златоустог не смеју да у руке узимају вуницу, конац или игле, јер овај светитељ не жели да оне на његов празник раде већ да се сви подједнако, уз неку добру књигу, опусте и посвете духовном развоју пре него материјалном богаћењу

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".