- Памтићемо га као врсног позоришног зналца, али и веома драгог, ненаметљивог, одмереног и достојанственог човека - навели су из Народног позоришта у Београду.

Милановић је рођен 1951. године.

Дипломирао је Општу књижевност и театрологију на Филозофском факултету у Сарајеву.

Похађао је постдипломске студије на Филолошком факултету у Београду и на Институту за драму и театар у Лођу /Пољска/, а у оквиру студијских боравака био је у Великој Британији и САД.

Од 1975. године био је драматург, а од 1986. до 1992. уметнички руководилац и директор сарајевског "Камерног театра 55".

Фото: Јутјуб принтскрин/ Дејан Керлета

 

У југословенским часописима и зборницима објавио је већи број драматуршких анализа, студија и есеја о теми позоришта, филма и телевизије /десетак година био је стални ТВ критичар сарајевске ревије "Ођек"/, те позоришних и телевизијских критика и приказа.
Аутор је више радио драма од којих су најпознатије "Соба", "Концерт за Регину Олсен", "Qуид нимис" и "Рибљи плес".

Писао је телевизијске сценарије "Заједно", "Будите исти за двадесет година" и "Перспектива рајског дола" за ТВ Сарајево, те "Настајање/ Нестајање" за ТВ Београд.

Телевизијска драма "Будите исти за двадесет година" адаптирана је и изведена у Народном позоришту у Зеници.

У периоду од 1994. до 1996. године режирао је "Голи живот", прву играну телевизијску серију у Републици Српској, а од 1995. до 2000. године био је ангажован у "Срна филму" као продуцент и уметнички саветник.

За документарни филм "Повратак јужним планинама" /у продукцији "Срна филма"/ добио је Награду за најбољи етнолошки филм на Међународном фестивалу МЕФЕСТ, одржаном 1999. године на Златибору.

Време и место сахране још није саопштено.

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".