- Pamtićemo ga kao vrsnog pozorišnog znalca, ali i veoma dragog, nenametljivog, odmerenog i dostojanstvenog čoveka - naveli su iz Narodnog pozorišta u Beogradu.

Milanović je rođen 1951. godine.

Diplomirao je Opštu književnost i teatrologiju na Filozofskom fakultetu u Sarajevu.

Pohađao je postdiplomske studije na Filološkom fakultetu u Beogradu i na Institutu za dramu i teatar u Lođu /Poljska/, a u okviru studijskih boravaka bio je u Velikoj Britaniji i SAD.

Od 1975. godine bio je dramaturg, a od 1986. do 1992. umetnički rukovodilac i direktor sarajevskog "Kamernog teatra 55".

Foto: Jutjub printskrin/ Dejan Kerleta

 

U jugoslovenskim časopisima i zbornicima objavio je veći broj dramaturških analiza, studija i eseja o temi pozorišta, filma i televizije /desetak godina bio je stalni TV kritičar sarajevske revije "Ođek"/, te pozorišnih i televizijskih kritika i prikaza.
Autor je više radio drama od kojih su najpoznatije "Soba", "Koncert za Reginu Olsen", "Quid nimis" i "Riblji ples".

Pisao je televizijske scenarije "Zajedno", "Budite isti za dvadeset godina" i "Perspektiva rajskog dola" za TV Sarajevo, te "Nastajanje/ Nestajanje" za TV Beograd.

Televizijska drama "Budite isti za dvadeset godina" adaptirana je i izvedena u Narodnom pozorištu u Zenici.

U periodu od 1994. do 1996. godine režirao je "Goli život", prvu igranu televizijsku seriju u Republici Srpskoj, a od 1995. do 2000. godine bio je angažovan u "Srna filmu" kao producent i umetnički savetnik.

Za dokumentarni film "Povratak južnim planinama" /u produkciji "Srna filma"/ dobio je Nagradu za najbolji etnološki film na Međunarodnom festivalu MEFEST, održanom 1999. godine na Zlatiboru.

Vreme i mesto sahrane još nije saopšteno.

BONUS: NAJAKTUELNIJI VIDEO SNIMCI

Za još vesti zapratite nas na našoj zvaničnoj Fejsbuk stranici - budimo "na ti".

Nova dimenzija novosti, vaš "Nportal.rs".