Празнике Руси не могу да замисле празнике без ње, а како је богата витаминима често је једу током поста и за време зимских дана па до пролећа: 

Потребни састојци за салату: 

  • 2 веће цвекле (око 300 грама)
  • 4-5 средњих кромпира
  • 2 средње шаргарепе
  • 5-6 киселих краставчића
  • 1 шоља грашка из конзерве
  • 1 мањи црвени лук (или црни)
  • 5-6 каишика биљног уља
  • пола  кашичице соли може и мање
  • кашика белог сирћета (по жељи)
  • прстохват бибера (по жељи)

Начин припреме: 

Прво требате обарити кромпир, шаргарепу, цвеклу. Потом све исецкајте на ситне коцкице, додати преостале састојке, такође ситно исецкане, зачинити уљем, сирћетом, сољу и бибером по жељи и лагано промешати.

Фото: Принтскрин/Јутјуб/ Saškina Kuhinja

 

Препорука: 

-Руси врло често у ову салату стављају и кисели купус. Њега можете ставити уместо краставаца, али неће сметати ако ставите и са њима. Препоручује се да оба састојка буду у истој количини.  Уколико се определите за купус ставите 300 грама и ситно га исецкајте. 

- Ако не волите грашак, можете користити пасуљ из конзерве. 

-Свеж зелениш попут першуна, младог лука или копара може дати праву арому салати.

-Ако нисте љубитељ киселог јела, у салату немојте додавати сирће. Састојци сами по себи ће је довољно закиселити. 

Фото: Принтскрин/Јутјуб/ Saškina Kuhinja

 

- Цвеклу кувајте одвојено од другог поврћа, јер се кува дуже од кромпира и шаргарепе, а може и да пусти боју и запрља воду. Кромпир ће бити готов од 20 до 30 минута након што вода прокључа, шаргарепа за 30 до 40 минута, а цвекли је потребно најмање сат времена. Ово може да потраје мање или више, у зависности од величине поврћа. Све кувајте опрано, али са кором, а кору огулите тек након што се поврће скува.

-Препоручује се да вињегрет салата пре употребе стоји неколико сати у фрижидеру,  да би се укуси сјединили и да би се добила права арома. 

(Блиц жена)

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".