Следеће намирнице нутриционисти сматрају суперхраном, управо захваљујући витаминима и минералима које садрже, и саветују да их једемо сваки дан како бисмо очували здравље свог организма, преноси Индиа Тимес.

Ланене семенке

Нека вас не завара њихова величина, ове малене смеђе семенке пуне су храњивих материја и важних нутријената. Висок садржај омега-3 масних киселина повећава природну производњу масноће у телу и помаже у одржавању влажности коже. То је изврсна суперхрана која такође подстиче мршављење. Осим тога, ланене семенке не садрже лоше масти па су изузетно добре за ваше срце, а помажу и очувању здравља косе.

 

Кокосово уље

Фото. Профимедиа

 

 

Кокосово уље одлична је и здрава намирница коју већина људи преретко користи, тврде нутриционисти. Ово уље може се користити на много различитих начина који не подразумијевају само кување. Наиме, кокосово уље изврстан је овлаживач, присутан у лосионима за тело, кремама за лице или се чак директно наноси на кожу. Богато витаминима, минералима и влакнима, такође је невероватан додатак вашој исхрани.

Папаја

Ово воће још је једна супернамирница коју бисмо, према саветима стручњака, требало да конзумирамо сваки дан. Папаја је нарочито богата витаминима А, Ц и Е, што значи да је корисна у превенцији здравствених проблема као што је дијабетичка болест срца. Сок од папаје одличан је за жене с нередовним менструалним циклусом јер може помоћи у његовој нормализацији, а такође је и изврстан извор нутријената који јачају имунитет.

Киноа

Киноа је намирница која је нарочито потребна вашој кожи. Наиме, она помаже у производњи колагена, чинећи тако кожу еластичнијом и здравијом и помажући кожи у борби против знакова старења као што су боре, старачке пеге, али и губитак еластичности. Још једна велика корист била би њена својства регулисања себума која помажу у борби против бубуљица, акни и других кожних проблема, а поједине студије показале су да редовно конзумирање киное убрзава метаболизам и подстиче мршављење.

Маслиново уље

Ништа не може заменити здраву дозу маслиновог уља. Нутриционисти препоручују коришћење екстра девичанског маслиновог уља како бисмо лакше контролисали ниво шећера у крви и смањили ризик од проблема с холестеролом, срцем или пробавом.

Фото: Профимедиа

 

 

 

БОНУС: НАЈАКТУЕЛНИЈИ ВИДЕО СНИМЦИ

(Крстарица)

За још вести запратите нас на нашој званичној Фејсбук страници - будимо "на ти".

Нова димензија новости, ваш "Нпортал.рс".